Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Lästips för hängmattan

Nu går jag snart på semester och kommer inte att blogga på ett tag. Men min vana trogen publicerar jag ett antal favoritinlägg i repris under sommaren, närmare bestämt ett par, tre i veckan med början den 1 juli och fram till den 15 augusti.

Besök alltså gärna bloggen lite då och då. Kanhända repriserar jag inlägg som du råkat missa, och som du kan ha nytta av.

Planerar du att, liksom jag, försöka vara offline så mycket som möjligt kanske du också uppskattar tips på läsvärda böcker lämpade för hängmattan, solstolen och badlakandet. Jag hoppas det. Tillsammans med gästbloggarna här på The Brand-Man har jag nämligen sammanställt en lista på 20 titlar som vi tror att du kan ha behållning av. Och känner du för att tipsa mig (och andra läsare av den här bloggen) om dina litterära njutningar gör du det lämpligen i en kommentar till det här inlägget.

Vi önskar dig en solig och skön sommar, samt riktigt trevlig läsning.

_

My Name is Memory av Ann Brashares
En fascinerande och magisk roman om evig kärlek, av författarinnan till Sisterhood of the Traveling Pants (Systrar i jeans). Boken är en kärlekshistoria som sträcker sig över flera livstider. Den handlar om en man som i liv efter liv förälskar sig i samma kvinna. Han minns allt och har förmågan att känna igen själar. Men i varje liv som paret förenas, skiljs de också smärtsamt åt. Och varje gång varar kärleken på tok för kort tid…

_

Hypnotisören av Lars Kepler
Det här är en bladvändare. En spänningsthriller i absolut toppklass. ”En välskriven, högst obehaglig och spekulativ deckare – en mardröm utan slut”, skrev DN:s recensent Lotta Olsson. Läs den! (Uppföljaren heter Paganinikontraktet och är förhoppningsvis precis lika nervkittlande. Den släpps 14 juli.)


_

Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov
En underbar romansatir som av många anses vara en klassiker i den moderna litteraturen. Boken utspelar sig i Moskva på 1930-talet och handlar om en minst sagt mystisk man som berättar en märklig historia om mötet mellan Pontius Pilatus och en ung upprorsman som gripits i Jerusalem och som översteprästerna vill se avrättad.
_

_

My Start-Up Life: What a (Very) Young CEO Learned on his Journey Through Silicon Valley av Ben Casnocha
Casnocha startade sitt första bolag, Comcate, vid 14-års ålder. I boken delar han på ett fängslande och personligt sätt med sig av alla sina erfarenheter, och tar i förbifarten död på fördomen att unga och affärsoerfarna människor inte kan bygga framgångsrika företag. Boken innehåller tips på bl.a. hur du säljer in din idé, var du hittar rätt investerare och hur du sätter samman en bra ledning.

_

Raw Spirit: In Search of the Perfect Dram av Iain Banks
Måsteläsning för whiskyentusiaster; en road book i vilken Banks besöker alla destillerier i Skottland och delar lika insiktsfullt som humoristiskt med sig av sina upplevelser.
_

_

_

Holidays in Hell av P.J. O’Rourke
Fantastiskt underhållande reseskidring från världens värsta platser, under temat ”Vad är det som är så kul med det här?”. Boken är en den första samlingen av O’Rourkes artiklar i tidningen Rolling Stone, skrivna under 1980-talet.

_

_

_

Den meningssökande människan av Peter Gärdenfors
Peter (som f.ö. också gästbloggar här på The Brand-Man) skriver enkelt och begripligt om vad som gör oss människor till just människor. En grundläggande egenskap hos oss är att vi är berättare. Och det intressanta med berättelser är att de är fantasifulla och meningsskapande (och därmed kreativa). Även när det gäller rent slumpartade händelser. Peters senaste bok heter f.ö. Lusten att förstå: Om lärande på människans villkor och handlar om människans naturliga lärande.

_

Den mentala orgasmen av Per Robert Öhlin
Även Per Robert gästbloggar här på The Brand-Man, men det är inte därför du skall läsa den här boken. Det skall du göra om du är det minsta nyfiken på vad kreativitet är och vad som krävs för att vara kreativ. Boken ger nämligen – på ett lättläst, intressant och underhållande sätt – svar på alla frågor om kreativitetens praktiska, psykologiska och kulturella natur. Ett litet smakprov hittar du här.

_

Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren
Det här är en gripande historia om en fars bedrägliga dubbelliv och en sons frosseri, lögner och självförakt. Den ene Kunzelmann är en världsberömd konstkonservator, den andre en lika skuldsatt som hopplöst degenererad figur. När den förste avlider väcks förhoppningarna hos den senare om ett stort arv. Men en skandal uppenbarar sig…
_

_

Cognitive Surplus: Creativity and Generosity in a Connected World av Clay Shirky
Internetgurun Shirky beskriver insiktsfullt och lättläst den sammankopplade världen, dess konsekvenser och möjligheter. En måstebok för alla som vill förstå vad som hänt de senaste åren och vad som (förmodligen) kommer att hända i en mycket snar framtid. Provokativ, informativ och faktiskt riktigt spännande läsning.

_

_

Box 21 av Roslund & Hellström
En lika skrämmande som spännande kriminalroman om ett av våra stora samhällsproblem: Trafficking. Varning för sträckläsning utfärdas. Boken blev utnämnd till ”årets bok” av tidningen City år 2005, och fick högsta betyg av bokrecensenten Yukiko Duke. Författarparets senaste bok, Tre sekunder, blev f.ö. utsedd till ”Årets bästa svenska kriminalroman 2009” av Svenska Deckarakademin.

_

_

What we believe but cannot prove av John Brockman
Framgångsrika förnyare kan många gånger gissa sig till sanningen innan de har bevisen eller argumenten. Brockman har med den här boken lyckats med den häpnadsväckande bedriften att få ett åttiotal världskända författare, tänkare och vetenskapsmän att spekulera om saker de tror på, men inte kan bevisa. Boken lär ha lett till en hetsig debatt om vetenskap, teknologi och vad som de facto går att beteckna som ”sant”.

_

Nextopia: livet, lyckan och pengarna av Micael Dahlén
Om konsumtionsvanor i förväntningssamhället och om jakten på lycka. Handelsprofessorn Dahlén beskriver intressant hur och varför vi människor numera konstant strävar efter nästa sak – mot ett nextopia – vilka konsekvenser det får och hur företag skall agera för att lyckas. (Läs även Dahléns Marknadsföringens nya regelbok – i vilken han bl.a. avslöjar varför det är bättre att förändra omvärlden än att försöka ompositionera varumärket.)

_

Fladdermusmannen av Jo Nesbø
Det här är den första i en serie underbart välskrivna deckare med den norske polisen Harry Hole i huvudrollen. (Två andra höjdare i serien är Rödhake och Snömannen. Den senaste heter Pansarhjärta, är nummer åtta i serien och kom ut den 19 maj.) Fladdermusmannen är en spännande, oförutsägbar och t.o.m. lärorik roman, i klass med det bästa som skrivits av nordiska författare inom genren.

_

True enough av Farhad Manjoo
True enough är en fascinerande bok som handlar om hur vi ser på världen. Medias roll är att hjälpa oss förstå vad som händer och förklara varför det händer. Nya media ger oss nyheter både snabbare och bekvämare samtidigt som de tillåter att fler kan komma till tals idag än tidigare, med baksidan att alla idéer, hur uppseendeväckande de än må vara (tänk förintelsen), får ta plats och attrahera sina anhängare. Både skrämmande och hoppfull läsning alltså.

_

Nudge av Richard Thaler & Cass Sunstein
Om du är intresserad av beteendevetenskap (och av Behavioral Economics) är den här boken referenslitteratur. Trots sitt tämligen tunga ämne är den mycket lättläst och stundtals riktigt underhållande. Ett kapitel handlar t.ex. om det svenska PPM-valet, och hur skevt det kan bli när människor inte riktigt förstår vad som förväntas av dem. Boken kretsar kring hur vi fungerar, och lyckas vara allmänbildande och kontroversiell på en och samma gång.

_

Blink: Den intuitiva intelligensen av Malcolm Gladwell
En spännande bok om intuitionens kraft, bl.a. vid köpbeslut. Blink handlar om hur vi tänker utan att tänka, om våra skenbart ögonblickliga val där beslutsprocessen inte är så enkel som den först verkar. Boken är på många sätt en direkt motpol till Nudge.
_
_

_

Fooled by Randomness av Nassim Nicholas Taleb
Boken har beskrivits som en av världens smartaste böcker. Och visst är den smart – dessutom synnerligen fascinerande. Det här är m.a.o. en bok för alla som uppskattar intellektuell stimulans. En bok som behandlar filosofi, beteendevetenskap och entreprenörskap på ett minst sagt annorlunda och intressant sätt. Du kommer garanterat att vara rikare på både kunskap och ödmjukhet efter att sista sidan är avklarad.

_

Myths of Creation av Philip Freund
Freund är antropolog och litteraturkritiker som skriver romaner, noveller, pjäser, essäer, tv- och dokumentärfilmsmanus. Han undervisar i creative writing, konsthistoria, teater, musik och film vid Fordham University. För den som vill fördjupa sin förståelse för människans villkor i en gåtfull värld är den här boken en fantastisk källa. Freund förklarar hur världen skapades med hjälp av mytologi, religion och vetenskap. Vad är fakta och vad är fantasi och rena påhitt? Och vad tror du är viktigast för människans överlevnad?

_

The Fountainhead av Ayn Rand
Boken kretsar kring den geniale arkitekten Howard Roark som i mellankrigstidens USA envisas med att rita nyskapande byggnader när de flesta andra kopierar äldre stilar. Det är en fängslande berättelse om kreativitet, om en kamp att få skapa på sina egna villkor, om passionerad kärlek och om viljan att vinna. En modern klassiker. (Boken finns numera också på svenska och heter Urkällan.)


_

Relaterade inlägg:

small twitter_logo Om du vill kan du samtala med Micco på Twitter

Kommentarer

13 svar till ”Lästips för hängmattan”

  1. Profilbild för Eva

    Mycket spännande! Får bli en tur till bokaffären på lunchen.

    Ett par andra tips:
    Boktjuven av Markus Zusak http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=7403
    Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=2776

  2. Profilbild för Jonas

    Håkan Nesser – Där tycker jag allt är läsvärt (Van Veteren-dekalogen, Den nya serien om Barbarotti och inte minst de fristående där Maskarna på Carmine Street är en av mina favoriter). Spänningsromaner med människorna snarare än brotten i fokus.
    Arne Dahl – Polislitteratur (dekalog) om A-gruppen som skriver den svenska 90-talshistorien på ett spännande sätt.
    Jo Nesbö – Genial norrman som jag bara läst lite av än så länge. Jo är sommarens fokus.
    John Ajvide/Lindkvist – Skräck men också bra personporträtt. Låt den rätte komma in och Människohamn är fantastiska. Novellsamlingen Pappersväggar och också mycket läsvärd.

  3. Profilbild för Nolingo

    Tack Micco, vilken spännvidd på tipsen. Imponerande som vanligt. Har läst några av dem redan. Den mest överskattade boken är definitivt Hypnotisören. En rätt medioker bok som sålt på smart marknadsföring från förlaget. Utan den hade den boken aldrig nått längre än till Pressbyråns reaavdelning. Kunzelman ligger på mitt nattduksbord och väntar.

    En bok som jag skulle vilja lägga till listan är Googlekoden som kom ut i våras. Inget revolutionerande eller kritiskt granskande i den boken, men lite lagom hängmattsläsning om ett företag som påverkar oss alla, vare sig vi vill det eller inte.

    Ha en skön sommar! /Peter

  4. Profilbild för Micco

    @Nolingo
    Jag håller inte med beträffande Hypnotisören. Jag blev fascinerad av berättelsen, som verkligen lyckades fånga mig så till den milda grad att jag stundtals glömde bort att jag läste en bok.

    Däremot håller jag med om att Andreas Ekströms Googlekoden är alldeles ypperlig sommarläsning – och skäms en smula för att jag inte tänkte på boken när jag sammanställde listan. (Inte minst då jag själv förekommer i den.)

    Ha en skön och solig sommar du också!

  5. Profilbild för @Alpstedt

    För er som inte har läst den så vill jag rekommendera När lammen tystnar av Thomas Harris. Gillade ni filmen kommer ni garanterat att gilla boken.

  6. Profilbild för Jonas

    @Micco
    Lars Kepler har nyligen kommit ut med en ny bok såg jag…

  7. Profilbild för Micco

    @Jonas
    Läs texten under ”Hypnotisören” ovan. Keplers nya bok heter Paganinikontraktet och kommer, så vitt jag vet, ut den 14 juli. 🙂

  8. Profilbild för elwira kotowska

    Sommar, sol och vatten…och visst inget går emot en känsla att hålla i handen ”en riktig bok” men…Hoppas ni trivs med era lapptoppar med? Vill dela med mig länken som berör ett inspirerande ämne. ”Socialisering av näringslivet, varumärkens engagemang, har vi nu chansen att humanisera affärsvärlden?”. Mina damer och herrar enjoy: http://bit.ly/9IxDs0 och ha en skön sommar! Tack för alla tips, det bli nog några inköp:)

  9. Profilbild för Peter Olsson

    Bra tips, själv skulle jag dock hoppa över Fountainhead (som är lite väl tungläst för hängmattan IMHO) och istället läsa Lee Iaccoccas utmärkta självbiografi ”Iaccocca” från 1984. Även den är ett ode till företagsamhet och entreprenörskap!

    Jag har också ”Kunzelmann…” liggande på nattduksbordet, ska bli ett nöje att läsa den i sommar. Vallgrens ”Den Vidunderliga Kärlekens Historia” är fortfarande en av de absolut bästa svenska romaner jag läst, så mina förväntningar är enorma…

    Med tanke på dagens avslöjande av en rysk spionring i USA vill jag även flagga för Tore Forsbergs mycket spännande redogörelse för det svenska kontraspionaget under kalla kriget, ”Spioner och spioner som spionerar på spioner”. Informativ, underhållande och i princip omöjlig att lägga ifrån sig om man är ack så lite militärhistoriskt intresserad.

  10. […] Lästips för hängmattan #PRofSweden Mycket smarrigt här! Tack för tips, Micco! […]

  11. […] I just read the book Fooled by Randomness, by Nassim Nicholas Taleb, after being tipped by the Brand man. He covers epistemology and Karl Popper, a man I was introduced to while at school, digging into […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress