Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Lista på företag som deltar i sociala medier

Tillägg den 29 september 2009: Peter Kim har sammanställt en wiki som i dagsläget innehåller nästan 1.500 företags närvaro i sociala medier. Det är en bra lista på case, som dessutom verkar uppdateras och kompletteras någorlunda regelbundet. Du hittar den här (notera att wikin består av tre separata listor, om ca 500 länkar i varje).

Tillägg den 10 mars 2010: Besök också sajten 365 Social Media Cases, som under 365 dagar publicerar 365 fallstudier inom sociala medier – lyckade såväl som misslyckade.
_

En Google-sökning på marknadsföring i sociala medier (utan citationstecken) ger ca 150 000 träffar. Det är tveklöst ett hett ämne. Och själv skrev jag ett inlägg om det för några månader sedan. Men var finns alla bra exempel? Vilka företag marknadsför sig i sociala medier – och vad gör de där?

Med hjälp av Joakim Jardenberg, Daniel Nüüd och Erik ForsbergMindpark (där det finns många kloka inlägg i ämnet) har jag försökt att hitta bra listor över företag som deltar i sociala medier. Känner du till fler än de som presenteras nedan (helst med fokus på svenska eller nordiska företag) får du gärna dela med dig genom att kommentera det här inlägget.

Jag kan inte validera kvaliteten på exemplen nedan, men jag är tämligen övertygad om att en länkodyssé kommer att vara både inspirerande och lärorik.

_
1. Större internationella företag:

Den första listan har jag hämtat från Peter Kim och kortat ner för att göra den mer relevant för oss i Sverige (den kompletta innehåller 324 företag och finns här):

_
2. Svenska företag som Twittrar:
Den andra listan finns på Henriks blogg och sammanställer svenska företag på Twitter. Du hittar den här.

_
3. Svenska företag i sociala medier (ett frö):
Avslutningsvis är den tredje listan ett frö till en sammanställning på svenskrelaterade företags deltagande i sociala medier. Jag vet att det finns många fler exempel (några av dem finns i listorna ovan). Därför uppmanar jag dig att dels komplettera i en kommentar, dels att vidarebefordra listorna eller länken till det här inlägget till alla som du tror kan bidra.

Och vill du ta på dig rollen att en gång för alla göra en komplett sammanställning, och därefter underhålla listan, tala om det. Jag saknar både kompetensen och tiden för att göra det. Men jag vet att många människor i beslutsfattande positioner skulle uppskatta möjligheten att få tal del av hur andra gör.

Alltså, här är fröet till listan över svenska (eller svenskrelaterade) företag som deltar i sociala medier:

_
Tillägg den 8 maj, 2009: Per Torberger mejlade mig en länk till Vitrues ”100 top social brands”. IKEA ligger på plats 71 och är det enda svenska varumärket på listan. Överst hittar vi iPhone, följt av CNN, Apple, Disney och Xbox.

_

Relaterade inlägg; Pers Värld: Så marknadsför du via sociala medier, Robin Good: Social Media Marketing – A Beginner’s Guide, Mindpark: Vad innebär egentligen sociala medier? 13 frågor och svar, Mindpark: Vilka skriker högst? De starkaste marknadsföringskanalerna på nätet, Online Marketing Blog: 25 Must Read Social Marketing Tips, Reklam 2.0: Reklam 2.0 och sociala medier, The Brand-Man: Marknadsföring i sociala medier. Besök också Niclas Strandh digitalPR och bloggen Sociala medier. Tipsa gärna om fler bra källor!

Kommentarer

13 svar till ”Lista på företag som deltar i sociala medier”

 1. Profilbild för deeped

  Saltå Kvarn. Blogg, Twitter, Facebook, Bloggy, snart Flickr, snart YouTube.
  AMF Pensionsbloggen

 2. […] Lista på företag som deltar i sociala medier – En bra början till en eftertraktad lista […]

 3. Profilbild för liffeman

  Peter Kim har gjort ett alldeles lysande arbetet med att ta fram ovanstående lista i wiki-format och är nu uppe i över 1000 exempel.
  http://wiki.beingpeterkim.com/
  Och den växer stadigt.

 4. Profilbild för Micco

  @liffeman
  Jag håller med: Han har gjort ett jättejobb! Wikin är dock, i mitt tycke, en aning svåröverskådlig eftersom den i praktiken består av 3 olika listor.

  Och tror du inte att en motsvarande Wiki med enbart svenska eller nordiska varumärken/företag skulle vara intressant? När jag träffar företag och talar om möjligheterna med sociala medier vill de oftast helst se exempel från Sverige/Norden.

  @deeped
  Tack!

 5. Profilbild för Lena

  Inspirerande listor, tack!

 6. Profilbild för Lena

  Kommunikationsbyrån Kreafon finns på Facebook, Twitter, Bloggy, Flickr, Delicious och i Kreafonbloggen, så klart. http://www.kreafonbloggen.se

 7. […] The Brand-man listar företag och deras närvaro i sociala medier (bloggar, podcasts, widgets med mera), men tyvärr finns det inte så många svenska företag representerade. […]

 8. Profilbild för Ellis

  Wow that was strange. I just wrote an very
  long comment but after I clicked submit my comment
  didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that
  over again. Anyhow, just wanted to say superb blog!

 9. Profilbild för ampoule led gu10 cob 7w

  Idéal pour être placé dans des faux plafonds, le grand
  angle d’éclairage permet de ne pas avoir de zone d’ombre entre les spots.

 10. Profilbild för Elena

  People today will work with them?

 11. Profilbild för visit this page

  I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website.

  I really hope to check out the same high-grade blog posts by
  you in the future as well. In fact, your creative writing
  abilities has inspired me to get my own site now
  😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress