Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Tur smittar och vinnare attraherar

 

You can either dine with the dogs or fly with the eagles.

Vi människor har en benägenhet att söka oss till de lyckosamma, som om tur vore smittsamt. Och omvänt, vi undviker intuitivt de som vi upplever är misslyckade eller otursförföljda.

Det har bekräftats i en studie genomförd på University of Utah, som presenterades i Journal of Consumer Research i somras.

En grupp försökspersoner ombads att välja en flaska Pepsi från två grupper av flaskor. I den ena gruppen stod flaskorna tätt, i den andra glest. När försökspersonerna fick veta att en flaska i respektive grupp innehöll en gåvocheck, valde majoriteten från den tätt arrangerade gruppen. Men när de fick veta att en av flaskorna i respektive grupp var defekt, var försökspersonerna mer benägna att välja från den glesa gruppen.

Enligt Arul Mishra, som ansvarade för studien, är det här beteendet ett bevis på vår irrationella tro att tur och framgång är smittsamt. Studien visar även att ju större det potentiella utfallet är, positivt eller negativt, desto större är försökspersonernas tilltro till smittsamheten.

Om det här stämmer, är det något som ditt företag (och du) kan dra nytta av.

Den 15 september var det exakt ett år sedan investmentbanken Lehman Brothers ställde in betalningarna. Det blev startskottet till den värsta lågkonjunkturen sedan 1930-talet. Ett stort antal företag har drabbats mycket hårt, vissa branscher kämpar för sin överlevnad.

Många är alltså de som kan kallas drabbade och misslyckade, eller möjligen otursförföljda.

Men förr eller senare vänder konjunkturen. Och när den vänder, kommer människor och företag att söka sig till de varumärken som visar att de är (och vill vara) framgångsrika.

Alla varumärken, till och med i de mest krisdrabbade branscher, kan framställas positivt eller negativt. Och det är den historia som du väljer att berätta om ditt varumärke som är avgörande för hur det uppfattas, inte siffran som står på sista raden i senaste resultaträkningen. För så länge kunden inte utsätter sig för en uppenbar, finansiell risk, väljer hon inte varumärke på basis av den senaste månads- eller kvartalsrapporten. ”Litar jag på varumärket?”, ”Gillar jag det?” och ”Ser jag en gemensam framtid för oss?” är tre betydligt viktigare frågor. Liksom, uppenbarligen, ”Är företaget lyckosamt eller inte?”.

 

Nu är det alltså hög tid att, inför vändningen som kommer, välja attityd och angreppssätt. Visa världen att du är en vinnare, och lyft fram varför. Våga vara offensiv och förmedla optimism.

Du väljer i mångt och mycket själv om du vill att ditt varumärke skall uppfattas som framgångsrikt och lyckosamt, eller inte.

Och väljer du att agera som en vinnare, kommer du med stor sannolikhet att locka till dig andra som också vill bli det.

Relaterade inlägg:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress