Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Pirater sökte demokrati

Favorit i Repris 16 | Ursprungligen publicerad den 19 april 2009 | 47 kommentarer

Old_Pirate_Ship

När sjömän för mer än 300 år sedan tog språnget och blev pirater, drevs de inte bara av drömmen om rikedom – de kände sig bokstavligt talat piskade till det. Förhållandena i flottan och på handelsskeppen var så brutala att många flydde till piratskeppen, där det rådde mer demokratiska villkor.

Citatet kommer från Illustrerad Vetenskap, nr 18 2008. Vilka eventuella paralleller det finns till dagens nätpirater och deras demokratiambitioner överlåter jag till dig att avgöra.

Däremot vill jag hävda att orsaken till att människor faktiskt väljer att fildela, i stället för att på laglig väg köpa skivor och filmer, är en form av myteri. Men inte gentemot upphovsmännen, utan mot film- och musikindustrins föråldrade hållning till hur deras produkter skall spridas och vad de skall kosta.

Det, i kombination men en ännu mer föråldrad upphovsrättslag som används mer för att skydda industrierna än upphovsmännen, gör att vanliga hederliga människor väljer att betrakta fildelning som en, i värsta fall, mindre förseelse i paritet med att gå mot röd gubbe.

Vi konsumerar musik och film som aldrig förr. Och den lagliga försäljningen av musik ökar för varje år, samtidigt som musikindustrin krymper. Den stora knäckfrågan handlar alltså om att säkra de stora bolagens intäktsflöden, inte om artisternas royaltyer.

Och vad är nästa steg? I Finland måste t.ex. taxichaufförer betala royalty om de spelar musik i bilen för betalande passagerare.

Det finns trots allt många exempel på lönsam affärsverksamhet baserad på gratis delning. Google gör det möjligt att hitta det du söker. På YouTube kan du dela med dig av din kreativitet. På Facebook delar du med dig av ditt liv. På Second Life delar du med dig av dina drömmar. På Wikipedia av dina kunskaper. Och på eBay av dina ägodelar.

Att musik- och filmindustrin inte bättre tagit tillvara på vår törst efter verklighetsflykt ser jag som en stor, affärsmässig tabbe – en tabbe som den som törstar efter upplevelser inte borde straffas för.

Demokrati betyder bokstavligen folkstyre. Kanske är fildelning, när allt kommer omkring, ändå en fråga om demokrati?

_

Relaterat:

small twitter_logo Konversera med mig på Twitter


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

7 svar till ”Pirater sökte demokrati”

 1. Profilbild för MrPerfect72

  Det man vill att ungdomarna ska pyssla med goer man olagligt…
  Inget ungdom blir saa intressant av naagot som de blir av det foerbjudna.

  Vad aer daa syftet med att laata ungdomarna spendera all tid med detta?
  -Jo. Det stoppar all annan intellektuell utveckling som kan leda till mer demokrati och direktdemokrati.

  Samma sak med droger. Vem skulle stoppa i sig skiten om det var lagligt och skrevs ut till mentalpatienter billigt med detaljerad information om biverkningarna?

  – Vem vill ta makten fraan folket? – Politikerna och de som stoppar pengar i deras fickor?

  http://aktivdemokrati.wordpress.com/2009/11/19/det-ligger-en-hund-begraven-i-demokratin/

 2. Profilbild för Kent Svensson

  Kan bara instämma i pirattänkandet. Politiker blir hotadet att ha rätt åsikter.Man kan också undra varför Jo anmälan om vaccinering inte kom fram i media. Eller mindre en 10 % av tyska befolkning har vaccinerat sig emot svininfluensan. Jag vet inte om sista stämmer, men vi måste vara myckte mer vaksam på landet ledare framöver. Dom verkar ha helt andra syfte än vad vi har.

 3. Profilbild för elwira kotowska

  Lustig att den favorit i repris kommer samma vecka som färsk blogginlägg från Erik Fors-Andrée. Kanske Micco Grönholm har en sjätte sinne?

  Det är lätt att dra parallella jämförelser om demokrati och sättet att leda demokratisk till ett folkstyre:
  ”Sokrates använde en speciell metod i sina diskussioner med invånarna i Aten. Han visade sällan någon konkret åsikt själv, utan ställde små och öppna frågor till dem på ett sätt som utmanade andras åsikter och ställde olika uttalanden mot varandra. På så sätt tvingades folk resonera sig fram till bättre och bättre lösningar. Istället för att diskutera som motståndare, så tvingas alla inblandade försvara och utmana varandras åsikter”

  Så kanske stämmer det att fildelning är en fråga om demokrati?

 4. Profilbild för K
  K

  Som prenumerant på Illustrerad Vetenskap gjorde jag faktiskt ungefär samma koppling som du antyder.

  Men!
  Lönsam verksamhet och YouTube ska knappast nämnas i samma mening.
  http://www.businessinsider.com/is-youtube-doomed-2009-4

 5. Bon-bon Bono…

  Som få nog missat härvidlag så har Bono gjort en rejäl Guilloutine, dvs tagit ställning för något han tidigare aldrig förknippats med och som lär trimma den tidigare fetmadimensionerade plånboken ytterligare. Att Bono och U2 redan sedan tid……

 6. […] Granne (Fredrik Moberg), Bluefree, Cautionary Revelation, Drottningsylt, Fredrik Segerfeldt, The Brand-Man, Calle bloggar, Ipse Cogita, Fröjdpunktse, WalterNaeslund, Silkeshandskar I/O, Skriet från […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress