Det sägs att Keith Richards, gitarrist i The Rolling Stones, vaknade på ett hotellrum en förmiddag, duktigt bakfull, och upptäckte att han under natten spelat in något på bandspelaren som stod på nattduksbordet. Han spolade tillbaka bandet, tryckte på play och hörde sig själv mumla en melodislinga om och om igen.
Så föddes idén till det numera legendariska gitarr-riffet till låten ”Satisfaction”.
Därefter tog den kreativa processen vid, och den färdiga låten skapades genom ett samarbete mellan Keith Richards och Mick Jagger.
År 2004 utsågs Rolling Stones ”(I Can’t Get No) Satisfaction” till den näst bästa låten någonsin, efter Bob Dylans ”Like a Rolling Stone” – av tidningen Rolling Stone.
Men det här inlägget handlar vare sig om Keith Richards eller om världens bästa låtar. Det handlar om kreativitet, eller rättare sagt, om kreativitetens fundament; nämligen idén.
Kreativitet är att skapa något nytt och meningsfullt, skrev Per Robert Öhlin i en kommentar till sitt egna (och mycket intressanta) gästinlägg ”Vad är kreativitet?”. Och det nya är ofta större än summan av de ingående elementen.
För att kunna vara kreativ är alltså förmågan att komma på nya idéer en absolut nödvändighet. Men hur föds alla dessa idéer? Vad krävs för att de skall realiseras? Kom Keith Richards verkligen på riffet till Satisfaction helt plötsligt, under en fylledröm? Eller hade han kanhända burit på melodin under en längre tid, utan att själv vara medveten om den? (Och vad i hela fridens namn har caféer med idéer att göra?)
Steven Johnson är en amerikansk populärvetenskaplig författare med mycket intressanta tankar om idéers ursprung och vad som krävs för att de skall omvandlas till innovationer. Hans förra bok, The Invention of Air, handlar om amatörvetenskapsmannen Joseph Priestley som år 1794 flydde till Amerika, och som sedermera bl.a. upptäckte syret, uppfann sodavattnet, grundade en kyrka och bidrog till skapandet av Amerikas Förenta Stater. Ett genomgående tema i boken är hur komplext och tidskrävande det faktiskt är att göra vetenskapliga upptäckter, att komma till sociologiska insikter och, kort och gott, att få en riktigt bra idé.
I filmen överst sammanfattar Steven Johnson på fyra minuter sina tankar om varifrån bra idéer kommer. Och i filmen nedan utvecklar han resonemanget, bl.a. genom att addera en handfull konkreta och mycket tänkvärda exempel.
And that is how innovation happens: Chance, favors, the connected mind.
_
Stort tack till Sarah (@Sa_na_si på Twitter) för tipset på filmerna.
_
Relaterat:
Lämna ett svar