Jaha.
Då har jag bloggat i exakt ett år. Det har blivit en bra bit över 150 inlägg. Tjugo av dem är skrivna av mina fantastiska gästbloggare.
Det var svårt i början. Och inte så lite ångestladdat. Inledningsvis var det dessutom tämligen ensamt. Under januari 2009 hade bloggen endast 1.478 besök, jämfört med 11.015 i november.
Men det har också varit roligt, inte minst de gånger inläggen skapat intressanta diskussioner. Totalt har ni bidragit med 1.086 kommentarer, och för var och en av dem är jag mycket tacksam.
Och så, i augusti, började jag twittra.
En ny, spännande, social värld öppnade sig. Genom Twitter fick jag kontakt med många smarta och intressanta människor, och via dem en stor mängd kunskap som jag förmodligen aldrig annars hade kunnat ta del av.
Men Twitter är flyktigt. Mycket flyktigt. En tanke, en länk, en reflektion, en fråga finns bara under några minuter — sedan är den förlorad i twitterflödets avgrund.
Det födde idén till Twitternytta, en veckovis sammanställning av de nyttigaste tweeten i mitt twitterflöde. Det har blivit 13 inlägg, under 14 veckor, och sammanlagt 353 nyttiga tweets av 107 nyttotwittrare.
Några av mina twittervänner har förmedlat twitternytta oftare än andra, och det är dessa jag vill lyfta fram – och tacka – med det här inlägget.
Alltså, här är mina 25 främsta nyttotwittrare under hösten 2009 (vilka jag samlat i en lista här):
1. @deeped (18 nyttotweets)
2. @DoktorSpinn (14)
3. @CPeyron (13)
4. @jgradvall (12)
5. @aldemark (10)
6. @dlandin (9)
6. @hyttfors (9)
6. @kullin (9)
6. @pleasecopyme (9)
10. @judithw (8)
10. @ronnestam (8)
12. @bjornalberts (7)
12. @eliasbetinakis (7)
12. @jocke (7)
12. @mymlan (7)
12. @SimplyGreat (7)
12. @stefanronge (7)
18. @BritStakston (6)
18. @byBalsam (6)
18. @curious_at (6)
18. @Hammarstrand (6)
18. @joinsimon (6)
18. @pellet (6)
18. @theplanninglab (6)
18. @zackrisson (6)
När jag sammanställde listan blev jag spontant nyfiken på dessa smartskallars syn på Twitter. Alltså ställde jag frågan, på Twitter så klart. Men jag passade också på att fråga om de kunde tipsa om fem intressanta personer att följa – personer som inte förekommit så ofta i mina twitternyttor, eller som kanske ännu inte skaffat sig en stor följarskara (jag kallar dem outsiders). Jag frågade även om de har några tips de vill dela med sig av, twitterrelaterade eller på något helt annat, inför 2010.
Här följer svaren:
@mymlan | Sofia Mirjamsdotter är journalist, bloggare, föreläsare och konsult. Hon skriver krönikor om sociala medier i Aftonbladet och hon driver mediebloggen Same Same But Different, förutom Bloggvärldsbloggen hos Aftonbladet och den högst privata mymlan the real. Hon tvekade länge till att ta steget från hemtrevliga Jaiku till Twitter, men kapitulerade för ungefär ett år sedan och kan nu inte tänka sig ett liv utan Twitter – men saknar Jaiku.
Twitter är allt. Framförallt min främsta källa till nyhetsrapportering, både hårda och mjuka nyheter. Men också min viktigaste hjälpreda, det går ofta snabbare att få svar när man ställer en fråga på Twitter än när man googlar själv. Och såklart det rent sociala. Som hemmajobbare är twittrarna mina arbetskamrater, och är man sugen på socialt umgänge AFK hittar man oftast någon på Twitter som också vill ses. (Om man inte är i Sundsvall då.)
Tips på fem att följa: @snaskefar, @rickmacone, @alskadedumburk, @dvijdvs och @jennymariaa
Tips inför 2010: Häng med! Var inte rädd, prova nytt, försök att hitta nya personer att följa som kanske inte ingår i din vardagliga sfär, för att vidga dina vyer.
@bjornalberts | Björn Alberts är en marknadsförare som hjälper företag att utnyttja potentialen i en allt mer digitaliserad marknad. Björn har arbetat både som konsult och som marknadschef. Hans drivkraft är den passion han har inför alla nya möjligheter som hela tiden uppstår och väntar på att utnyttjas. Hans mission är att hjälpa de som behöver ifrågasätta gamla sanningar för att fortsätta vara vinnare. Björn bloggar som sina upplevelser, iakttagelser och reflektioner kring nätet.
Twitter är kort och gott en massiv kunskapsbank och kanal för personal branding.
Tips på twittrare att följa: @durietz.
Tips inför 2010: Följ ditt hjärta mer än du följer andra. Din intuition kommer att leda dig rätt.
@pellet | Per Torberger är copywriter, skribent och kommunikationskonsult i det egna företaget One Man Show. Pers värld är hans privata blogg, och där reflekterar han vasst kring olika aspekter av marknadskommunikation. Tidigare har Per arbetat som journalist i tio år, främst med design- och reklambranschen som bevakningsområden.
Twitter är nytta och nöje. Fikarum och avkoppling. Omvärldskoll och ny kunskap. Twitter ersätter delvis kollegor (jobbar ensam) och facktidskriften.
En person på Twitter som jag kan rekommendera att följa är @em7b5, musiklärare som försöker få igång sociala medier-projekt i sin hemkommun Haverö. Det tycker jag är så otroligt coolt, och skönt med någon som använder sociala medier helt utanför den vanliga mediesvängen.
Tips inför 2010: Om du inte twittrar kanske det är dags att börja. Å andra sidan, gräv inte ned dig i Twitter, det är inte där det kommer att hända nästa år. Tror jag.
@stefanronge | Stefan Ronge är VD och konsult på nystartade PR/webb-byrån Deportivo.
Twitter är ohyggligt intressant, i ständig rörelse och utveckling. Framför allt hur bubblor bildas eller växer – ibland spricker, kontakter knyts, vänskaper spirar, kunskap delas – ofta mellan direkt konkurrerande personer eller företag, nya auktoriteter föds och gamla auktoriteter ifrågasätts. Aktiviteten, eller floden av nya inlägg när man börjar följa fler än 200, är också fascinerande.
Vad gäller tips på personer att följa: Ett råd för att undvika skörbjugg är att följa folk som inte tillhör den egna grundbubblan. Två exempel för mig personligen är @CRFN (intressant författare, skribent) och @larmats (i frontlinjen för m-learning i Sverige). Sedan tycker jag att man ska följa min vän @JonGoland (ansvarig för innovation och utveckling på TU) för att om möjligt stressa fram mer frekvent twittrande från honom under 2010. Till sist kan man hålla ett vakande, kisande öga på @dyslesbic och @_deportivo.
Råd (till företag) inför 2010: Tyvärr tror jag att väldigt många företag har hoppat på Twitter-tåget utan att ställa enkla grundfrågor som: Vad är syftet? och Vad kan vi bidra med? Hur företagen än vrider och vänder på det så kommer deras nuvarande ”kundtjänst” (på Twitter) bli morgondagens totala och allenarådande ansikte utåt (på Twitter eller annorstädes). Och allt som yttras kommer att finnas och synas för alltid. I cyberrymden kan ingen höra dig gråta…
Några råd i all välmening:
- Öppna inte ett Twitter-konto om ni inte tänkt svara på tilltal. Så intressanta är ni oftast inte.
- Låt inte ett par internet-savvy medarbetare sköta er onlinekommunikation som ett avskilt projekt. Sprid kunskap internt, utnyttja Twitter för olika syften och interna funktioner, samordna kommunikationen och öppna upp kommunikationen.
- Var modiga, nyfikna och snabbfotade. Och nyttiga.
@eliasbetinakis | Elias Betinakis är senior rådgivare och webbstrateg på Intellecta Corporate. Där hjälper han företag och organisationer med att få ihop sin webbnärvaro: kommunikation + försäljning + varumärkesbyggande. Han finns också bland annat på Facebook, intellectabloggen, Google, och i Birkastan.
Twitter är min skräddarsydda minutuppdaterade löpsedel + egen marknadsförings- och marknadsundersökningskanal + dialog med massor av intressanta personer som jag ”egentligen” inte känner. Jag twittrar om saker jag gör, saker jag tänker på, saker jag läser. Och pratar offentligt.
Tips på fem som fler borde följa: @hannalar, @ffredmark, @bjornalberts, @PatrickKampmann och @stefanpetter
Råd för 2010: Sluta jiddra, börja trolla.
@CPeyron | Calle Peyron är lärare, strateg och sparringpartner åt företag och organisationer. Specialitet; varumärkesutveckling och integrerad kommunikation. Grundare av kunskapsnätverket Mind Your Brand med uppdragsgivare som Ericsson, ZETA, Carema, NK, Accor, Sergel kredittjänster m.fl. Calle undervisar vid IHM Business School och Berghs School of Communication.
Twitter är en inspirationskälla och faktainsamlingsmotor. Här hittar jag aktuella tips och idéer som rör mitt expertområde som jag undervisar i. Det jag finner värdefullt från Twitter och i bloggar twittrar jag vidare med bit.ly-länk. Därmed får jag en arkivplats för min omvärldsbevakning, och på samma gång en kommunikationskanal till mitt nätverk.
Råd inför 2010:
- Se över ditt förtroendekapital. Vem och vilka har förtroende för ditt varumärke? Hur starkt är det, vad består det i, hur kan du vaccinera dig mot ”Tiger-Woods-kriser”?
- Integrera CSR-perspektivet i alla projekt du påbörjar under 2010.
- Förenkla. Tydliggör. Lyft fram. Gör det komplexa begripligt. Men tveka inte att fråga ”varför?” för att finna de bakomliggande drivkrafterna.
- Ha seriöst roligt. Ha mer kul under 2010. Skratta mer, larva dig, ta dig själv på mindre allvar och var klartänkt och klok samtidigt.
- Ifrågasätt allt gammalt, invant och traditionellt. Men var modig nog att gå emot strömmen och försvara det beprövade om det faktiskt håller måttet.
@jocke | Joakim Jardenberg är skåning med ett ben i humanismen, ett ben i tekniken och ett ben i affären. Veteran i branschen och finns redan med på sidan 59 i boken ”De som byggde internet”. Jocke var med från början på aftonbladet.se och har sedan dess jobbat med de flesta större medieföretagen i Sverige. Aktiv bloggare och profil i både nya och gamla medievärlden, VD i tankesmedjan Mindpark.
Twitter är för mig ett par olika saker: Det är ett experiment, en ny kommunikationsform som växer fram. Det är också en spännande tekniskt lösning, redan från början byggd som en infrastruktur med ett öppet API etc. Men Twitter är också, redan idag, en nyttig kanal för viss typ av kommunikation inom en väldigt begränsad sfär. I princip befolkas twitter av politiker, pr-människor och journalister – det är som ett elektroniskt och ständigt pågående Almedalen.
Däremot: Jag är inte helfrälst egentligen. Tekniskt sett är det ett katastrofbygge, nertid och strul är något vi kommit att vänja oss vid. Jag tror heller inte att Twitter någonsin kommer att bli lika stort och genomsocialt – det är egentligen inte ett socialt nätverk. Det är en nischtjänst för kommunikation, men en ganska hyfsad struktur för information (eftersom den är asyncron och inte bygger på ömsesidig befriending). Twitter är inte Facebook – om det nu verkligen behöver sägas.
Smartskallar som förtjänar fler followers finns det gott om. Istället för att nämna namn, här är en lista med alla twittrare som var med på 24hr business camp senast. Där finns det guldkorn: http://twitter.com/jocke/all24hbc.
Och jag nöjer mig med ett råd inför 2010, och det är en klassiker: ”Walk the talk”. Det är en sliten klyscha, men den har aldrig varit så sann som nu. Twitter, och övriga sociala medier, är grymt avslöjande. Är du inte engagerad på riktigt så märks det. Vet du inte vad du snackar om så kommer någon att klä av dig. Bjuder du inte tillbaka utan bara tar, så hamnar du i frysboxen. Det är precis som AFK, normala umgängesregler gäller. Typ.
@SimplyGreat | Henrik Nilsson är Art Director som sedan några månader tillbaka driver egen byrå under namnet Simply Great, men som ensamföretagare också agerar projektledare, planner, formgivare, säljare. Henrik är 38 år, stolt pappa till dottern Emma – snart 2 år. Han lever och arbetar i Köping, Västmanland, där han gärna tillbringar sommardagarna på någon av sina cyklar.
Twitter är idag min starkaste kanal för nya kunskaper, snabba och viktiga nyheter och möjligheten att få svar på frågor och funderingar inom mitt yrke. Jag har lärt “känna” en mängd otroligt kompetenta människor som både inspirerar och utvecklar (jag har valt att nästan bara följa personer från min bransch). Twitter har idag också nästan uteslutande ersatt mitt tidigare bokslukeri, då jag känner att jag får ett snabbare och mer effektivt flöde av information.
Tips på fem att följa: @gladreklam, @Creative_Guru, @typofont, @CreativeSocial och @VirtualTotte.
Mitt råd för 2010 är att inte titta bakåt på det som varit. Vi lämnar ett tufft år bakom oss som satt sina spår och påverkat människor, men framtiden ser ljus ut. Det finns en anledning att framrutan på en bil är större än backspegeln. Låt 2010 bli ett år som skapar historia.
@kullin | Hans Kullin är PR-konsult och rådgivare inom sociala medier. Från och med januari verksam i Sermo Consulting, en kommunikationsbyrå med spetskompetens inom online corporate communications och kontor i Sverige och Norge. Han har arbetat med PR och kommunikation sedan 1995, både som konsult och på kundsidan, bland annat som PR-ansvarig på Accenture. Bloggar på Media Culpa och Sociala Medier.
För mig är Twitter den perfekta kombinationen av omvärldsbevakning, nätverksbyggande och underhållning. Där håller jag koll på de senaste trenderna på nätet, på rykten och nyheter. Jag hittar intressanta och smarta personer att följa och diskutera med, samtidigt som jag får utlopp för lite tramsighet och förströelse.
Tips på fem att följa: @svartling; Ingen outsider kanske, men ingen som räknas till den vanliga ”bubblan”. Har örnkoll på allt som rör den sociala webben. @KristineLowe; Bloggare/journalist som bevakar medieutvecklingen. @frjohnsen; Ledande norsk sociala medie-expert (och min blivande kollega). @trinemaria; ”Participation consultant” i Danmark. @Lillabarnet; Tweets från Lilla Barnets fond, en fond som fler borde följa och stödja.
Råd inför 2010: Tänk igenom hur dina tweets kan bidra med värde för dina followers. Dela gärna med dig av bra saker du läser på nätet, det går enkelt att automatiskt dela från till exempel sociala bokmärkestjänsten Delicious. Och för sista gången, stäng av uppdateringarna från Gowalla.
@BritStakston | Brit Stakston är ansvarig för sociala medier på kommunikationsbyrån JMW och har jobbat med internetrelaterad kommunikation sedan 1994. Att guida från företagsbroschyren distribuerad på nätet till dialog, interaktion och personlig närvaro för företagen tycker Brit är oerhört stimulerande. Hon vill inspirera företag att våga använda sig av sociala medier och debatterar sociala medier flitigt för att driva på branschen.
Twitter är ett oändligt globalt kunskapsflöde som dagligen inspirerar mig och gör mig till en bättre kommunikationskonsult. Sen är det dessutom ett nätverk där jag umgås med många av mina bästa, klokaste och närmaste vänner.
Några som gärna kan få fler följare är: @mitelman; Henrik Mitelman är chefsstrateg på SEB som säger sig twittra om ”tidens tecken och kommenterar nyhetsflödet”, och ett intressant exempel på twittrare tycker jag. @peterdalle; Peter Dahlgren pluggar medie- och kommunikationsvetenskap. Jag uppskattar hans underton av mer filosofiska dimensioner i twittrandet och den vetenskapliga skepticism han ofta ger uttryck för. @lenaekman; Lena Ekman är den som vid sidan av Johan Ununger bloggar på Saltåkvarnbloggen. Är informationsansvarig på Saltå Kvarn och arbetat där länge, länge och är den verkligt techgeekiga på Saltå Kvarn. @klimatsalong; tweetsen skrivs av Ellinor Eke, vd på U&W som verkar inom hållbar utveckling och CSR. Salongerna de twittrar ifrån är ett sätt att föra samtal och dialog om svåra ämnen som engagerar som de provar att föra vidare genom twittrandet. @matsingerdal; Mats Ingerdal från AGoodID tycker jag borde twittra mer och lurka mindre : ) – en smartskalle som borde synas mer och som jag gärna skulle diskutera sociala medier mer med!
Råd inför 2010: Att om man inte provat på Twitter göra det. Att om man provat på Twitter inse att det under 2010 kommer något nytt. Det är ju det härliga. Det handlar inte om en tjänst. Det handlar om ett förhållningsätt som bygger på att vara intresserad av sin omgivning. Att förstå att den egna utvecklingen, och i mitt fall JMWs, ligger i förmågan att förstå och se vad som händer i framtiden – hur det påverkar mig som individ och i min yrkesroll. Sen måste vi för att få något – ge något också. Kunskapsdelandet är det bästa med den tid vi lever i just nu. Det handlar helt enkelt om att kommunicera. Genom alla de sätt som finns.
@Hammarstrand | Marcus Hammarstrand har ett brinnande intresse, kunnande, erfarenhet och kunskapstörst som omfattar: marknadsföring och försäljning; entreprenörskap och innovation; artistförmedling och artist management; musik-, webb-, medie- och evenemangsproduktion. Bara för att nämna något. Marcus strävar efter att göra sitt bästa och vara en betjänande medmänniska, medarbetare och ledare. Han vill lära sig mer om ledarskap och gruppsykologi, personaladministration och organisationsutveckling, medier och kommunikation, med mera. Mer om Marcus finns här.
Twitter är en enastående källa som ständigt flödar av information, kunskaper, erfarenheter, åsikter och allt som inryms i ordet tvåvägskommunikation. Att vara aktiv på Twitter har glädjande nog lett till att jag fått nya berikande perspektiv, insikter, kunskaper och kontaktytor; i Sverige och globalt. Det värdesätter jag mycket högt. I dagsläget är Twitter nära nog lika viktigt för mig som min telefon, e-post, RSS-läsare och Gud vet vad.
Jag försöker själv att bidra genom att generöst dela med mig av sådant som är betydelsefullt för mig. Jag anser att det är viktigt att sprida vidare det jag själv inspireras av, finner intressant, uppskattar och tror på. Sådant kan ju även andra ha nytta och glädje av. I bästa fall blir det en vinn-vinn situation.
Under år 2009 har jag använt Twitter mycket flitigt. Nu i december månad har jag passerat 11 000 twitterinlägg (=tweets) och följs av ca 2.000 andra twittrare (=tweeps). Men märk väl, kvalitet går före kvantitet även på Twitter. Hursomhaver, jag har tveklöst haft nytta av Twitter; långt mer än vad jag ursprungligen kunde föreställa mig.
Tips på personer att följa: @PolitikerLilith — är en passionerad gräsrotspolitiker som på ett föredömligt sätt använder sig av Twitter, YouTube och sin blogg. Håll ett öga på henne inför valet 2010. Det kommer jag göra; främst med hjälp av Twitter och hashtagen #val2010. @VickiQvarnstrom — delar frikostigt med sig av tillvarons berg-och-dalbana med sällsam humor, skärpa och glödande allvar på Twitter och i hennes blogg. Hon är ett ypperligt bollplank, i stort och smått. Tack för det Vicki! @AbbesPappa — är en pappa med stort hjärta för sina barn. Han delar vardagslivets med- och motgångar på Twitter och i sin blogg. AbbesPappa är inte bara pappa, han är prisbelönt reklamare också. @Wieselgren — är en påläst och engagerad journalist med örnkoll på ny teknik och sociala medier. Hon delar gärna med sig av sina kunskaper och erfarenheter. @Lena_Carlsson — är kommunikationsstrateg och dessutom författare till den första svenska boken om sociala medier. Köp hennes bok ”Marknadsföring och kommunikation i sociala medier” och ge henne din återkoppling via Twitter.
Råd inför 2010: Det finns många självutnämnda experter och förstå-sig-påare som haussar sociala medier, likt karismatiska väckelsepredikanter. Om jag missförstått Micco (@the_brand_man) Grönholm rätt, så kvalar jag in i den kategorin. Mitt främsta råd inför år 2010 är att använda sociala medier med sunt förnuft. De sociala medierna är kommunikationsverktyg som är, och kommer att bli, allt viktigare pusselbitar i dagens och morgondagens tvåvägskommunikation. Men mötet mellan människor i den så kallade verkligheten kommer alltjämt vara viktigt. Det ena utesluter inte det andra, det kompletterar varandra.
Vårda ditt/dina/era varumärke(n). Se till att skydda dem efter bästa förmåga. Registrera relevanta användarnamn på t ex Twitter, Linkedin, Facebook, Ning, Tumblr, Posterous, Flickr, YouTube, Qik, Bambuser, Ustream, SlideShare, Scribd, MindMeister, Twingly, Disqus, Skype och andra sociala webbtjänster. Tänk och agera proaktivt istället för att reagera först när någon lagt krokben för dig, de dina, ditt och ert på den sociala webben. På så vis slipper du förhoppningsvis att överraskas av att ditt varumärke nyttjas obehörigt, långt bortom din kontroll.
I Sverige är det valår 2010. Det skall bli både intressant och spännande att följa vilka politiker och intressegrupper som mest och bäst kommer använda sociala medier för att skapa och upprätthålla en konstruktiv dialog inför, under och efter valet 2010. Kommer sociala medier påverka valutgången? Vad tror du? Följ Twitterflödet med hjälp av hashtagen #val2010.
Slutligen vill jag understryka att jag vill slippa mega-monolog-twitter från politiker, och alla andra också för den delen. Ingen gillar en megafån. Dialog är A och O. Monolog är bara ”åh nej”.
@DoktorSpinn | Jerry Silfwer är kommunikationsrådgivare på pr-byrån Springtime, redaktör på Same Same But Different och bloggare på Doktor Spinn.
För mig är Twitter en kunskapsbank. Dels har den ett sökbart arkiv, dels har den för olika områden ett gäng experter redo att svara och diskutera allsköns frågor. Du kan även själv påverka innehållet och dela med dig av kunskap, och som tack för hjälpen vill andra hjälpa dig tillbaka.
Tips på personer att följa: @journalistlisah, @martinlindvall, @torlowkrantz, @paulamarttila och @stefanronge.
Råd inför 2010: Under 2010 tycker jag att du ska göra slag i saken och bygga några riktigt roliga listor med olika typer av twittrare som du gillar! Det är ett roligt sätt för oss alla att hitta nya, spännande människor.
@byBalsam | Jonas Larson driver Balsam, en byrå som hjälper företag och organisationer att kommunicera och få till en bra närvaro på webben. Pappa till två underbara döttrar som snart fyller 14 och 17. Lever och bor i Nyköping, men arbetar oftast i Stockholm. Jonas älskar att träna och vill lära sig mer om PR, kommunikation & webbens möjligheter. Bloggar under rubriken ”You. Me. We.”.
Twitter för mig är omvärldsbevakning – jag följer vad som händer runt om i världen (nyheter, events & buzz). Twitter är utvecklande – jag lär mig nya saker av andra smarta människor. Twitter är socialt – jag lyssnar och deltar i dialogen om allt mellan himmel och jord (skön mix mellan seriösa ämnen, arbete/vardag och humor). Twitter är vänskap – jag träffar nya människor och hänger med gamla vänner (fritid/arbete). Twitter är research – jag söker information, följer och bevakar (varumärken/bransch/ämnen). Twitter är en kommunikationskanal för PR, reklam, marknadsföring & events.
Tips på personer att följa: @sannastefansson, @miakolmodin, @Ulf_Dahlqvist, @nilssonmalmen och @Dr_PO.
Råd inför 2010: ”Stay Hungry. Stay Foolish” – Steve Jobs.
@hyttfors | Stefan Hyttfors är en entreprenör, fokuserad på innovativ affärsutveckling i den sociala webbvärlden. Stefan har 15 års erfarenhet av arbetet som journalist och redaktionell ledare i stora medieföretag. Stefan Hyttfors är idag kreativ ledare på kommunikationsbyrån Wenderfalck.
För mig är Twitter ett filter i nutid och ett fönster mot framtid. Jag hittar, konsumerar och delar information på ett revolutionerande sätt – de flesta i min omgivning förstår fortfarande inte alls – med en känsla av självklarhet.
Följ följande: @atul – technyhetsguru på USA´s västkust. @teddschen – ung, smart, personlig. @sliceonline – spännande reflektioner. @vonsydow – kunnig så jag får ångest. @wenderfalck – 2010 blir genombrottet. 😉
Mitt råd inför 2010 är att fokusera mera på strategi och action, mindre på taktik.
@curious_at | Ulrika Klementsson är marknadskoordinatorn som är beroende av allt vackert och kreativt. Ulrika bloggar också om sådant hon är nyfiken på.
För mig är Twitter en virtuell mötesplats där jag antingen kan agera genom att ge info och umgås med vänner, ellet bara lyssna på surret och ta till mig intressant info.
Intressanta sociala medie- (och marknadsförings)twittrare är: @AmberCadabra, @danschawbel, @ducttape, @Savvy_B2B och @SuziDafnis. Design-twittrare är @Behance, @designboom, @designmilk, @LovelyPackage och @thedieline.
Råd för 2010: Tja, jag vet inte riktigt – för min del blir att att fortsätta som nu, d.v.s. att dela med mig av sånt som jag gillar eller tycker är intressant och att fortsätta bygga mitt virtuella nätverk. Kvalitet före kvantitet!
@aldemark | Magnus Aldemark är Agency Producer på varumärkesbyrån Essen.
För mig handlar Twitter mest om att inspireras och dela tankar och idéer. Mer som en transport till andra kanaler än diskussioner på Twitter. Även om jag inte är supersocial på Twitter så är det just den sociala delen jag uppskattar. Det blir mer levande och inte lika isolerat som att plöja artiklar i Google Reader, trots att jag använder tjänsterna på liknande sätt.
Jag en förkärlek för kreativa strateger och planners, det är nästan alltid där jag hittar information som är värdefull för mig: @congbo, Helge Tennø, Strategic Director/Digital Planner, @mikearauz, Mike Arauz, Strategist på Undercurrent, @ssalmenkivi, Sami Salmenkivi, Senior Strategic Planner, @Malbonnington, Ben Malbon, Managing Partner på BBHLabs, @RGA, Digitala byrån R/GA.
Mitt tips för 2010 riktar sig till företag som funderar på att dra igång en kundtjänst på Twitter. Idag bygger många upp en idealbild av sig själva och hur dom vill att organisationen ska agera mot sina kunder, inte hur det ser ut i verkligheten. Börja med att få ordning på den traditionella kundtjänsten, sen kan ni twittra för att visa på förändringen.
Om det glappar i upplevelsen mellan kanalerna är risken stor att det får en negativ effekt på varumärket. Trots att Twitter-delen av kundtjänst är precis så bra som en kundtjänst borde vara.
_
Tack, mina vänner, för era kloka insikter och intressanta åsikter. Och tack för tipsen på personer (och företag) att följa – jag har skapat en lista med samtliga här. (Vill du ladda ner den fullständiga listan över samtliga 107 nyttotwittrare under hösten 2009 finns den här.)
Nu tar jag en lång ledighet från jobbandet, bloggandet och kanhända också twittrandet. Hur det blir med bloggen nästa år, och vad som händer med Twitternytta, skall jag kontemplera över under semestern.
Men innan jag loggar ut, ett par avslutande ord om Twitter av innovatören, kreatören och bloggaren Johan Ronnestam (@ronnestam):
Twitter är en hästfluga som jag håller mig fast vid så länge det går åt rätt håll. Kommer det en geting förbi så hoppar jag på den.
Ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Men framför allt:
Lev Väl!
_
Relaterade inlägg:
Lämna ett svar