Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Sluta upp med lagomledarskapet

Gästinlägg av Thomas Ahrens

Two_Faces

Efter 20 års forskning och konsultarbete i snabbväxande företag är jag fortfarande lika fascinerad av människorna som leder dessa snabbväxare. För att de är så intelligenta? Nej, de är nog närmast normalbegåvade. För att de är delegerande och alltid beredda att lyssna på sina medarbetare? Det förekommer, ja, men despoter och blåslampor är väl så vanliga. Men vad är det då? Kort uttryckt: Inre kompass, förmågan att vara både och, och en obändig energi.

Engergin är No 1. Många typiska tillväxtledare är vad vi kallar maskrosor. De har en bakgrund som präglats av motgångar som de har tagit sig igenom. Dyslexi, föräldrar som gått bort, svarta fåret i skolan, tillexempel. Den energi de byggt upp för att ta sig igenom svårigheterna har de med sig hela livet. ”Duracellkaninen” är ett vanligt smeknamn.

Den inre kompassen är i en mening kontrasten till ”Duracellkaninen”. Förmågan att visualisera och tro på vad som skall åstadkommas med företaget. En inre bild och motivation som vägleder i både stort och smått, som ser till att energin inte löper amok. Modet att fatta de snabba besluten, som alla har någon form av gemensam nämnare även om de för en extern betraktare kan verka ad hoc och våghalsiga.

Andra vanliga både-och-egenskaper som kan synas som omöjliga kombinationer men som säkrar tillväxtkraften i ett företag är;

Kattbeteendet: Att likt katten kunna vara ”på” till 120 procent ena minuten, för att sedan fullständigt kunna koppla av i nästa – allt för att orka vara på topp i 50 år.

Helikopterförmågan: Att ena minuten gå ner och engagera sig i detaljer för att säkra att besluten förankras i vardagen, för att i nästa lyfta högt med både deltagandet och blicken och i stället låta de anställa ta egna initiativ.

Den lyhörda beslutsmaskinen: Att lyssna och lyssna aktivt tills 80% av informationen är insamlad, för att sedan våga peka med hela handen och ta ansvar för sitt beslut. ”Hundraprocentslösningen har vi inte tid med – good enough är okay”. Bättre då att istället vara beredd att riva upp ett beslut.

Den investeringsvilliga smålänningen: Att snåla i vardagen, på allt från papper till en billigare PC, och samtidigt kunna inverstera i det som gör skillnad ute på marknaden – bl.a. i marknadsföring, förvärv och nya produkter.

Den ordningsälskande byråkratihataren: Att som en god trädgårdsmästare vårda sin skapelse genom att frekvent skära ner byråkratin, i trygg förvissning om att den alltid växer upp igen. Enkla rutiner, tydligt ansvar – färre komplicerade matriser och processbeskrivningar.

Har du dessa egenskaper, odla dem. Men framför allt, sluta upp med lagomledarskapet. Det är energin i kontrasterna som skapar tillväxt.

Thomas Ahrens är grundare av och VD för Ahrens Rapid Growth, samt initiativtagare till Tillväxtlistan och Tillväxtdagarna. Är du intresserad av ämnet, eller har du egen kunskap som du vill dela med dig av, är du välkommen till årets Tillväxtdagar; i Malmö – där f.ö. Micco Grönholm kommer att medverka som en av processledarna – Göteborg, Växjö, Linköping eller Örebro. Läs mer på www.snabbvaxarna.se.

_

Relaterat:

small twitter_logo Om du vill kan du utbyta tankar och idéer med Micco på Twitter

Kommentarer

10 svar till ”Sluta upp med lagomledarskapet”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Sebastian Toro, Sebastian Toro, Håkan Andersson, Håkan Andersson, Micco Grönholm and others. Micco Grönholm said: NYBLOGGAT: Sluta upp med lagomledarskapet. http://tiny.cc/1arbv #tillvaxt #entreprenorskap […]

 2. Profilbild för Nolingo
  Nolingo

  Maskros, duracellkanin, beslutsmaskin. Känner mig tagen på bar gärning med byxorna nere. Tack för att du satte ord på den inre oro som präglat större delen av mitt vuxna liv. /Peter

 3. […] Sluta med lagomledarskapet (tags: management) Detta inlägg är publicerat i Blandat. Bokmärk permalink. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL. « links for 2010-04-24 […]

 4. Profilbild för Maria Hellbom
  Maria Hellbom

  Mycket inspirerande inlägg där jag direkt kan relatera till två av de bästa chefer som jag har haft – bägge har lyckats utomordentligt med att bygga upp dynamiska verksamheter och är stora förebilder för mig.

 5. Profilbild för Rafe

  Har läst ett och annat om ledarskap och bra ledare, men ovanstående text har nog fått ner mest på minst skrivyta. Mycket inspirerande. Otroligt är att Min VD (SnabbaSvar.se och Cint) sitter inne med varendaste en av de uppräknade egenskaperna. Så ni kan tänka er att karriären har varit en berg- och dalbana av insikter, upplevelser, kunskap, förundran, aha-uppleveler och personlig utveckling i kubik. Glatt. 🙂

 6. Profilbild för martin

  Jag fastnade likt joakim på begreppet ”helikopterperspektiv” och tänker snarare på ett ”holistiskt perspektiv” när man talar om relationen mellan helheten och detaljerna. Men då är också jag nere och diskuterar inlägget på detaljnivå =)

 7. […] Det säger Thomas Ahrens som är initiativtagare till Tillväxtlistan och Tillväxtdagarna. Här delar han med sig av tankar om snabbväxande företag, kattbeteende, helikopterförmåga, lyhörda […]

 8. […] Sluta med lagomledarskapet #ledarskap #PRofSweden Den här postningen satte i gång många tankar. Det märkliga med att vara ledare i min erfarenhet är att det är som roligast att leda när det inte är så lätt att leda. För DET är att leda, liksom. […]

 9. Profilbild för kent svensson

  Det var vettiga insiker, med beprövad kunskap. Men vi håller kanske gå in i ny tid? Så tankegångarna behöver utvecklas för att nå framgång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress