Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Den viktigaste marknadsföringsstrategin

different_fishPositionering är den viktigaste marknadsförings- och försäljningsstrategin. Den utgör skillnaden mellan att upplevas som unik och att vara en i mängden. Den kan motivera högre pris, stimulera till lojalitet bortom det förnuftiga och locka till mer frekventa återköp. Positionering sätter kursen för varumärket och dikterar vad företaget skall och inte skall göra.

Positionering handlar om att i kundernas medvetande skapa associationer till ditt varumärke som skiljer det från alla andra varumärken i din bransch – alltså särskilja det. Det är nämligen på basis av positioner som kunderna väljer varumärke. Mentalt sorterar vi alla varor och tjänster i olika kategorier, t.ex. ”öl”, ”bilar”, ”flygbolag”, ”mobiltelefoner”, osv. Till varje kategori kopplar hjärnan de varumärken vi känner till och som vi uppfattar erbjuder just den varan eller tjänsten, tillsammans med vår samlade kunskap, våra åsikter och känslor om respektive varumärke.

Ditt varumärke har m.a.o. redan en position i huvudet på de som känner till det, vare sig den är ett resultat av en medveten strategi från din sida eller inte. Den positionen är en konsekvens av allt ditt företag har gjort, från produktens och personalens beteende till marknadskommunikationen. Du har, kort sagt, de kunder du förtjänar.

Positionering är en medveten strategi för att förstärka eller förändra den befintliga positionen. Kortfattat handlar det om att skapa en tydlig bild av:

 1. Inom vilken produktkategori ditt varumärke agerar (eller vill agera), och
 2. Vad som skiljer varumärket från alla andra inom den kategorin.

En vanlig missuppfattning är att en stark position kan skapas genom att varumärket framställs som ”bättre” (eller ”bäst”). Men ”bättre” fungerar sällan i längden, eftersom det är en högst subjektiv åsikt som dessutom omvärderas ofta.

Marknadsföringstänkaren Seth Godin beskrev den här missuppfattningen träffsäkert i ett blogginlägg för någon vecka sedan. Han berättade att han i åratal ansett att jeans med blixtlås var bättre än jeans med knappar. Blixtlåset är snabbare, enklare och smidigare – en fantastisk uppfinning. Sedan köpte han, mest på skoj, ett par jeans med knappar. Och nu är jeans med knappar det enda han köper, eftersom han tycker att jeans med knappar är snyggare.

This is a hard lesson for marketers, particularly technical marketers, to learn. You don’t get to decide what’s better. I do.

Det som däremot fungerar inom positionering är att vara annorlunda. (Det kallas t.o.m. för differentiering, från engelskans ”different”.) Det är nämligen endast när ditt varumärke upplevs som annorlunda som ditt erbjudande – i huvudet på köparna – kan ”blockeras” mot konkurrenterna för en lång tid framöver.

Barack Obamas presidentkampanj, där han tog ägarskap över ordet ”Change”, är ett lysande exempel på framgångsrik positionering (läs mer här). Den är också ett skolboksexempel på varför positioneringen skall vara enkel, naken och osminkad. Det är nämligen viktigt att inse att positionering inte sker i ledningsgruppen, marknadsföringsorganisationen eller på reklambyrån. Positionering sker i huvudet på kunderna, varför positioneringen måste utgå från kundernas behov, önskemål och – inte minst viktigt – kundernas sätt att uttrycka sig.

Allt för ofta har kloka positioneringsstrategier misslyckats av det enkla skälet att reklambyrån varit överkreativ, eller att kunden inte vågat köpa en enkel idé. Den tänka positioneringen har drunknat i ett budskap som är så fyndigt och listigt att endast de insatta begriper det. Alternativt att budskapet helt saknat relevans för målgruppen.

För att lyckas med din positionering, börja med att ställa dig själv följande frågor:

 • Vilken position, om någon, har ditt varumärke idag i huvudet på kunder och prospekts?
  Svaret får du från marknaden, inte marknadschefen.
 • Vilken position skulle du vilja att varumärket hade?
  Här gäller det att ha fingertoppskänsla och välja en position som är mest gynnsam för ditt varumärke på lång sikt.
 • Vilka andra varumärken måste du slåss med för att erövra den positionen?
  Undvik positionen som upptas av marknadsledaren. Men utmana gärna genom att ta en ny position som ingen annan gjort anspråk på. Det är bättre att gå runt hindret än över det.
 • Har du tillräckligt med pengar för att erövra och försvara positionen?
  Det kostar pengar att skapa önskvärda associationer till ditt varumärke. Och det kostar pengar att försvara en stark position.
 • Har du modet och uthålligheten att stå fast vid positioneringen?
  Hur träffsäker din positionering än må vara kommer du att möta tillfälliga motgångar. Då gäller det att ha modet att stå fast vid positioneringen. Nya trender och nya konkurrenter kommer också att pröva din målmedvetenhet och uthållighet. Det tar tid att bygga en stark position.
 • Matchar de kreativa lösningarna positioneringsstrategin?
  Kreatörer är många gånger mer fokuserade på att kommunicera än att positionera. Men målet är vare sig kommunikation eller kreativitet. Målet är att skapa en attraktiv, stark och långsiktig position.

Och avslutningsvis, när du väl har identifierat och formulerat din önskade position, testa den mot följande fem kriterier:

 1. Positionen måste vara relevant – den måste erbjuda kunderna en viktig emotionell och/eller rationell nytta. Att t.ex. säga att Ericsson är världens äldsta telekomföretag är en positionering som de flesta kunder förmodligen inte skulle värdera särskilt högt.
 2. Den måste vara ledig – att välja en position som redan upptas av någon annan misslyckas i 99 fall av 100.
 3. Den måste vara möjlig – vilken önskad position du än väljer måste du kunna leva upp till den. Dina kunder kommer att kräva bevis på att du förtjänar den positionen.
 4. Den måste vara hållbar – ditt bevis måste hålla över tiden och inte vara baserad på någon tillfällig produktfördel.
 5. Den måste vara trolig – den måste kort sagt ligga i linje med vad dina kunder anser om dig idag. Allt för omfattande positionsförflyttningar misslyckas ofta. Xerox lyckades inte med sin datorlansering i slutet av 1970-talet och IBM misslyckades med sin lansering av kopiatorer . (Däremot har IBM lyckats med en sällsynt framgångsrik positionsförflyttning från hårdvaruföretag till IT- och affärskonsult, men det har tagit tid och kostat stora summor.)

I boken Positionering: Kampen om ditt medvetande, av Al Ries och Jack Trout (Studentlitteratur, 1985), finns mer att läsa. Du kan beställa den här.

Lycka till!

_

Relaterade inlägg: Hjärnan gillar slogans | Den största dagen i marknadsföringens historia

Kommentarer

13 svar till ”Den viktigaste marknadsföringsstrategin”

 1. Profilbild för deeped

  The Purple Cow.

 2. Profilbild för Micco

  @deeped
  Absolut. Och du som är nyfiken på vad deeped och jag talar om, läs mer på:
  http://www.sethgodin.com/purple/

 3. […] Positionering: Den viktigaste strategin inom marknadsföring | The Brand-Man […]

 4. Profilbild för Christian R. Conrad
  Christian R. Conrad

  Är du så säker på att ”differentiering” kommer från engelskans ”different”?

  När vi lärde oss subtraktion i småskolan fick vi höra att det som blev kvar när man dragit den ena termen från den andra hette differens. Eller, för att notera ett annat känt uttryck som inte heller är engelska, ”Vive la difference!”.

  Förlåt, men jag kommer faktiskt att tänka på W när jag ser att man så här oreflekterat utgår från att engelskan är alltings rot och ursprung; du vet den där om ”the problem with the French is that they have no word for ’entrepreneur’…”

 5. Profilbild för Micco

  @Christian R. Conrad
  Ha, ha… Du har så klart rätt i att det engelska ordet ”different” kommer från latinets different-, differens, differre.

  Jag syftade på den svenska marknadsföringstermen differentiering som jag antog kommer från den engelska marknadsföringstermen differentiation (så som så många andra marknadsföringstermer), och som i sin tur kan härledas till ordet different.

  Men helt säker är jag inte.

 6. […] (Läs mer om vikten av att vara annorlunda här.) […]

 7. Profilbild för Blogo
  Blogo

  Tja….läste med förtjusning i stort sett samma text för drygt 20 år sen. Tur att Al Ries och Jack Trout till slut nämndes.

  The art of originality is conceiling the source…….

 8. Profilbild för Micco

  @Blogo
  Naturligtvis måste Al Ries och Jack Trout hyllas, de är trots allt Kungarna av Positionering! Boken de skrev (och som jag starkt rekommenderar) är positioneringsbibeln, som snart sagt all annan positioneringsteori bygger på – så även mitt inlägg.

  (Ditt avslutande roliga – och insiktsfulla – citat tillskrivs f.ö. ingenjören och publicisten Franklin P Jones.)

 9. […] Men glöm inte att även den bästa segmenteringen är verkningslös utan stark positionering. (Läs mer här.) […]

 10. Profilbild för Terez

  Vi är i startfasen av företagadet. Vi för en produkt från idé till marknad. Vill du ha tips och guide till hur du kan gå till väga?
  Kolla vår blogg: http://www.produktx.se

 11. […] viktigt för ett parti med näsan precis ovanför vattenytan. Ett starkt motargument handlar om positionering, d.v.s. hur partiet skiljer ut sig och vilka som blir dess kännetecken. För även om Annie Lööf […]

 12. […] En branschkollega Mikko Grönholm (The Brand Man) sade redan 2009 följande om varumärkespositionering: […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress