Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Vilka företag finns kvar om 100 år?

Märklig fråga, kan tyckas. Ändå har Innovest, tillsammans med Corporate Knights, sedan 2005 presenterat en lista över de 100 företag som mest sannolikt kommer att finnas kvar om 100 år. Listan baseras på ett antal hållbarhetsfaktorer, bl.a. humankapital, miljöpåverkan och styrelsesätt.

Om du skulle välja tre företag, vilka tror du kommer att finnas kvar år 2109?

Den kompletta listan finns på Forbes. Men innan du tjuvkikar, låt mig avslöja att den inte innehåller ett enda företag från Kina, Indien eller Korea. Men fem från Sverige: Atlas Copco, Ericsson, H&M, SCA och Scania. Och lika många från Finland, bl.a. Nokia, Stora Enso och Wärtsilä.

vestas_windOm du har gissat att Apple, Google, IBM eller Microsoft kommer att finnas kvar om 100 år, har du fel. Du skulle ha satsat på HP eller Dell.

Det är också kul att se att danska Vestas Windsystems, som sysslar med vindkraft, tros vara kvar på 2100-talet. Likaså flygbolaget Air France-KLM – f.ö. det enda flygbolaget på listan.

Mer väntade hundraårsföretag är kanske BASF, Coca Cola, Intel, Toyota och Walt Disney Company.

Listan är i mitt tycke minst sagt meningslös. Jag begriper inte syftet med den. Annat än möjligtvis att erbjuda en stunds avkopplande underhållning.

För övrigt tror jag att hemligheten bakom långlivade företag är att de har ett tydligt och motiverande syfte som är större en de varor och tjänster de producerar.

Men mer om det senare.

Kommentarer

2 svar till ”Vilka företag finns kvar om 100 år?”

  1. Profilbild för liffeman

    Som sagt, en intressant men meningslös lista. Personligen tror jag att företag som t.ex. Google och Apple definitivt kommer att vara kvar om 100 år. Vinnarna tror jag blir de som lyssnar mest på sina kunder och som klarar av att leverera över förväntningarna.

  2. Profilbild för johan
    johan

    jag var tvungen att gå in och kolla på listan, innan jag påbörjade min kommentar. I och med att Adidas och Nike, tillika två av mina största leverantörer antas vara kvar, även nästa sekel, borde även ”sportshopen i båstad” vara med… Men, som du sa, det är ju en lista vi inte skall lägga för mkt vikt vid.
    ses i en Angiala/J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress