Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

De piskar oss att bli pirater

Vad händer när kunder känner sig illa behandlade? De köper från någon annan.

Men vad händer om en hel bransch kommer på kollisionskurs med sina storkunder?

En ny studie från BI Handelshøyskolen i Norge visar nämligen att de som fildelar också är de största konsumenterna av lagligt nedladdad musik, bl.a. från iTunes och Amazon MP3 (se Aftenposten). Faktum är, att fildelarna köper tio gånger så mycket musik än de som aldrig fildelar olagligt.

I ett tidigare inlägg skrev jag att 1600- och 1700-tals piraterna sökte demokrati. Förhållandena i flottan och på handelsskeppen var så brutala och orättvisa att de bokstavligen blev piskade till piratskeppen, där det rådde mer demokratiska villkor.

Det mesta tyder just nu på att Piratpartiet kommer att ta plats i EU-parlamentet. Det är en signal som inte kan ignoreras.

Missnöjda kunder kan inte lagstiftas bort. De kan heller inte tystas ner.

Då väljer vi att bli pirater.

_
Tillägg den 15 maj, 2009: SvD skriver att Piratpartiet är på väg mot EU-mandat. Samtidigt skriver DN om artister som anlitar brittiska Web Sheriff för att jaga sina egna fans, att piratjakten blir allt mer kontroversiell (och kommersiell), samt att vi ska lagstadga om att operatörer måste lagra IP-adresser. Någon som ser ett samband här?

_

Relaterade inlägg: Pirater sökte demokrati | Delning blir en mångmiljardindustri | Är ett öppet Internet ett hot mot marknadsekonomin?

Kommentarer

9 svar till ”De piskar oss att bli pirater”

 1. Profilbild för GH
  GH

  Måhända är de mer intresserade av musik från början, tvivlar på att man kan dra slutsatsen att ladda ned olagligt leder till fler köp.

  Mycket kan man bevisa med statistik som sagt, gäller bara att vinkla på rätt sätt.

 2. Profilbild för Micco

  @GH
  Håller med om att de största konsumenterna av musik högst sannolikt är mer intresserade av musik (från början) än de som inte köper lika mycket. (Håller också med om att statistik ofta är bedrägligt.)

  Min poäng var, och är, att oberoende av hur stort intresse dessa musikälskare än må ha haft innan de började ladda ner musik, så är de – åtminstone enligt den här undersökningen – branschens storkunder.

  Alltså: Vad händer om en hel bransch kommer på kollisionskurs med sina storkunder?

 3. Profilbild för Behzad
  Behzad

  Det är de som är intresserade som möjligen ger sig in på nedladdning precis som de va de som köpte mer film o musik innan…

  Poängen är enligt mig att makten har förflyttats tack vare nedladdning från kvantitativ serieproduktion till konsument. Nu kan konsumenten höra musiken först och välja om denne vill sponsra, som en mecenat, det musikstycke eller film som faller denne i smaken genom att köpa stycket. Precis som folk som gärna betalar frivillig entreavgift på ”gratis” muséer. All kultur är inte värd benämningen kultur bara för att den klassas så. Att nedladdning ger möjligheten att återgå till en rättvis kvalitativ sponsring, a la mecenat modellen, ger bara extra stöd till de som producerar kvalitetskultur (enligt konsumenter!). Det skiljer fröna från agnen. Det var under sådana omständigheter som Leonardo Da Vinci, Michelangelo och andra skapade storverk!

 4. […] om Telekompaketet: SvD1, SvD2, Scaber Nestor, The BrandMan, Dagens Nyheter, Aftonbladet, […]

 5. Profilbild för Per
  Per

  Jag tillhör nog dem som knappt laddat ned något alls, men ändå är valet lätt. Piratpartiet. Jag blir mörkrädd när jag ser hur diverse begränsningar är på väg att införas över internet och när jag tänker på vilka konsekvenser det får för så många människor – fildelare och icke fildelare. Jag är emot att stjäla, jag är för att upphovsrättsinnehavare ska kunna få någon form av ersättning. Men jag är fan i mig emot att begränsa internet och tokjaga fildelare när mördare får lindrigare straff. Nån ordning får det väl vara? Bara för att det finns folk som buskör på motorvägen, ska jag som är laglydig behöva betala priset iform av vägavgifter för vad DE sysslar med? Nej, självklart inte. Ska vägverket dömmas till att hålla koll på alla som kör på vägen och sen lämna ut namn på alla som ”eventuellt kör för fort”? Nej, självklart inte.

  Ge fan i mitt fria internet.

  Rösta på Piratpartiet!

 6. Profilbild för ARG!!
  ARG!!

  Håller med föregående talare:

  Ge fan i mitt fria internet.
  Rösta på Piratpartiet!

  Tack vare IPRED och maffiametoderna från industrin och upphovsrättstalibanerna så kan jag inte göra annat!

 7. Profilbild för Stefan
  Stefan

  Industrin ska tvålas till ordentligt dom ska krypa på knäna och be om sitt existensberättigande. Industrin är till för folket folket är inte till för industrin.

 8. Profilbild för Henrik
  Henrik

  Även om jag förstår de upphovsrättsinnehavare som känner sig kränkta så är det upppenbart att affärsmodellen ”köp CD, se om du tycker om det, göm misslyckat köp” inte är up to date. Jag har aldrig köpt så mycket musik som under napster-eran. Efter att ha ”sett ljuset” och kunnat ladda ner allt jag önskade ville efter ett tag betala för rättigheten. Sedan snaran drogs åt har jag gått från att köpa ca 10 cd /100 låtar till 1-2 cd /enstaka låtar per år.

 9. Profilbild för Ulf
  Ulf

  Helt sjukt att den där killen från SCB (eller vem det nu var som gjorde undersökning), efter han såg att könsfördelningen i piratsympatisörer var starkt mansdominerad, helt sonika drog slutsatsen. ”Det verkar som om män laddar ner mer än kvinnor”

  Ungefär som om att säga ”Det verkar som om kvinnor tycker om att strejka!” ifall det nu funnits större andel kvinnor än män hos sossarna. Eller ”Bokföringsfiffel är tydligen vanligare i åldrarna 42 – 55 år” … ifall folk i den åldern mest röstar på moderaterna. Jag bara menar HUR FAN kan det bara vara tillåtet att ”dagspressen” nöter in såna här förutfattade meningar dag ut dag in??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress