Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Twitternytta (vecka 37)

TwitterNetwork

Okay. Nu är man alltså en twittrare också. Frågan är: Kommer jag att bli mer eller mindre social?

Jag firar en månad på Twitter, och citatet ovan var min första tweet.

Länge tillhörde jag dock de tvivlandes skara. Baserat på det jag hade läst och hört, föreföll Twitter vara en skvallerkanal som inte erbjöd något av nytta. Vare sig för mig privat, eller professionellt.

Jag hade fel.

Visst förekommer det skvaller på Twitter. Men i mitt så kallade twitterflöde – alltså tweets (meddelanden) från de personer som jag har valt att följa – är skvallret sällsynt, och då allt som oftast relevant. Merparten av det mina twittervänner delar med sig av är tips på intressant läsning, tankeväckande frågeställningar och spännande debatter.

Copywritern Mattias Åkerberg (twittrar som @pleasecopyme) har författat ett läsvärt blogginlägg om sin relation till Twitter, och vilken nytta han upplever att Twitter erbjuder. I det skriver han bl.a.:

Den bästa jämförelsen jag kan hitta är den med ett mingel. Ett mingel där du själv väljer vilka som ska vara på plats. Och där du har möjlighet att inleda en dialog med vemsomhelst av dessa smarta, intressanta människor. För dig som är intresserad av reklam, kommunikation och medier är Twitter ett paradis; här minglar landets och världens klokaste människor inom dessa områden, och du kan obemärkt (om du vill) stå tätt bredvid dem och lyssna. Hur resonerar de, vad triggar dem, vilka seminarier går de på, vilka böcker läser de, vilka människor tyr de sig till? På allt detta och mer därtill kan du få svar på Twitter.

Ett cocktailparty där du bestämmer gästlistan, alltså. Och jag delar helt och fullt hans uppfattning.

För att ge dig ett litet smakprov tänkte jag bjuda på 12 nyttiga tweets från den senaste veckan. Förhoppningsvis får jag skäl att återkomma med fler (om du twittrar, tipsa mig gärna).

Jag hoppas att också du tycker länkarna ovan är av värde. (De fungerar, trots att de ser konstiga ut.) Och alla nämnda twittrare är så klart värda att följa. Vill du se den kompletta listan på de personer som jag följer på Twitter, hittar du den här.

Alltså: Tvivla inte, tveka inte. Prova. I ovan nämnda inlägg ger Mattias handfasta och bra tips på hur du kommer igång med Twitter.

Vem vet, kanske kommer också du att finna nytta?

_

Relaterade inlägg:

small twitter_logo Följ mig på TwitterPublicerat

i

av

Kommentarer

7 svar till ”Twitternytta (vecka 37)”

 1. Profilbild för Johanna Parikka Altenstedt

  Nyttan är nog direkt kopplad till tiden man kan lägga på twittrande osv. Är man på mingel så får man ju finna sig där och mingla, och inte göra annat samtidigt. Men om man kollar sina twitter en gång om dagen, så tappar man den omedelbara reaktionen.

  Själv funderar jag mycket kring hur många människor man kan ha en riktig relation till (äkthet betyder inte därmed att det bara skulle handla om IRL) – och om det är så att man dras in i nya relationer på nätet att det är automatiskt borta från de gamla IRL-kompisarna? Det känns lite så. Särskilt att de som man brukade ringa till får allt mer sällan ett samtal och är de inte på webben blir det svårt med kontakten.

  En annan fråga är det där med när man är privatperson och när är man ”jobbet” om man twittrar om allt dygnet runt. Vad säger man som företagets representant? Eller är man alltid privatperson? Är inte det som Svante antyder att vi skriver bara om luncher och plattityder på FB också ett tecken på att man helt enkelt vet inte i vilken egenskap man skriver och blir då oerhört försiktig?

  Och även om man skulle veta varför man skriver – är inte det så att man har ingen koll på vilken ”hatt” folk ger en när de läser. Särskilt om de gjort någon grovgoogling och fått fram något om personen – då speglas snabbt allt personen säger genom dessa glasögon – rätt eller fel.

  Så det blir lite som i verkligheten. Är man trygg och i en lite mindre sluten grupp, då är man väl öppnare och rakare, men är man i en stor massa och helt plötsligt allas blickar vänd mot en – då säger man inte sådär värst mycket.

  Själv har jag inlett IRL-söndagar – då är datorn off och vi gör saker ”på riktigt”.

 2. […] Twitternytta (vecka 37) Jag håller med Micco Grönholm, det finns nytta i Twitter. Om man upplever att man dränks i pladder så beror det på att man antingen följer fel människor eller inte behärskar några fungerande filtreringstekniker. […]

 3. Profilbild för Johan Ronnestam

  Hej och hå vad glad jag blir då (när du rekommenderar mitt twittrande…men det rimmade ju inte)

  Slö kväll, då tar den ironiska torrhumorn över 🙂

 4. Profilbild för Mats
  Mats

  Med risk för att låta bakåtsträvande tycker jag att twitter är kul som förströelse på T-banan (lita grand som avlyssnat) men alldeles för ineffektiv som informationskanal. Men kanske är det jag som inte orkat/hunnit ta bort de följare som inte är intressanta/relevanta – tycker att nyttan minskar när man lägger till fler personer eftersom bruset ökar. De som är intressanta twittrare är nästan alltid också intressanta bloggare, och där gör formatet att det finns plats att ta del av det man har att säga på ett mycket bättre sätt.

 5. Profilbild för C-G
  C-G

  Det finns mycket nytta med Twitter, men en stor brist: den saknar trådar. Detta gör att diskussionerna är svåra att följa.

 6. Profilbild för Kristoffer Åkesson
  Kristoffer Åkesson

  Nyttan finns där, speciellt i omedelbar anslutning till att en tweet postas. Tweets har dock en förmåga att åldras oerhört fort, och försvinner snabbt i flödet och dess ”findability” blir snabbt rätt dålig. Men det är väl samtidigt en del av charmen antar jag. Twitter är verkligen ’right.now’.

  Sen kan man alltid sakna features, till exempel trådar som C-G nämner. Fördelen är dock att det är ett så pass öppet system som tillåter sidotjänster som på olika sätt interagrerar med Twitter.

  Säger twittraren @kakesson

 7. […] This post was Twitted by swartling […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress