Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

iPad blir en surf- och filmpryl

Ipad_Jobs

En nyligen genomförd undersökning antyder att Apples nya skapelse iPad främst ses som en surf- och filmpryl.

1 122 personer, representativa för Sveriges befolkning, fick ange vilka tre användningsområden som de tyckte verkade vara de mest attraktiva för en iPad. Högst på listan hamnade alltså Surfa på nätet, med drygt 30% av rösterna, tätt följt av se på film och jag vet inte. Köpa och läsa böcker digitalt samt köpa/prenumerera på och läsa tidningar digitalt hamnade på fjärde respektive tionde plats – tidningsläsandet som attraktivt användningsområde fick endast drygt 10% av rösterna. (Mer om undersökningen kan du läsa på bloggen Egentligen.)

Att det betalda tidningsläsandet inte betraktas som ett attraktivt användningsområde för iPad kan, tror jag, bero på att vi vant oss vid att läsa tidningar på nätet gratis. Det är alltså inte otänkbart att aktiviteten surfa på nätet även anses omfatta besök på tidningarnas webbsajter.

iPad_anvandning_FEB2010

Och just vad gäller det betalda läsandet på Internet finns intressanta skillnader mellan åldersgrupperna. T.ex. är åldersgruppen 23-35 betydligt mer benägen att använda iPad för att köpa/prenumerera på tidningar än både den yngre och de äldre åldersgrupperna. Däremot är skillnaderna mellan åldersgrupperna mindre bl.a. vad gäller iPad som attraktiv pryl för att spela spel på samt som ersättning för datorn på jobbet.

Undersökningen är genomförd i början av februari, och de riktigt intressanta analyserna kan nog inte göras förrän undersökningen upprepats efter det att vi fått mer kunskap om och praktisk erfarenhet av iPad. Till dess, håll koll på Rafael Pietrzyks blogg Egentligen.

Och dela gärna med dig av dina egna tankar och analyser.

_

Relaterat:

small twitter_logo Om du vill kan du utbyta tankar och idéer med Micco på Twitter

Undersökningen genomfördes 2010-02-05 – 2010-02-08, via tjänsten SnabbaSvar.se, och besvarades av 1 122 personer i åldrarna 15-64. SnabbaSvar.se ägs av Cint som via sin plattform tillhandahåller tillgång till Internetbaserade undersökningspaneler och statistiskt säkerställda urval i över 40 länder.

Kommentarer

7 svar till ”iPad blir en surf- och filmpryl”

 1. Profilbild för Andreas Norman

  iPadens användningsområde tror jag kommer att avgöras beroende på den mjukvaran och hårdvaran som kommer att utvecklas. Att idag säga (när det finns 2 apps demade) vad den kommer användas till tycker jag är för tidigt.

  Jag ser andra användningsområden som utbildning och digitalt mixerbord t.ex.

 2. Profilbild för Kent Svensson

  Intressant utveckling efter iphone är väl ipaden den naturliga utvecklingen. Men vi som vill vara mer kritiska kan titta på denna roliga länk.
  http://www.youtube.com/watch?v=8AyVh1_vWYQ

 3. Profilbild för Leon

  Håller med @Andreas. Att iPaden enbart skulle ha två användingsområden är att grovt underskatta ekosystemets förmåga att utveckla mjukvara. Man behöver inte titta längre än hur App Store för iPhone utvecklades till vad det är idag.

 4. Profilbild för Gabriel

  Jag har funderat på att köpa en Ipad för att använda som ”anteckningsblock”. Jag pluggar till civilekonom på Linnéuniversitetet och det är svårt (omöjligt?) att hinna med att med att rita diagram etc i Word eller liknande program under föreläsningarna och det finns inte direkt plats för att ha en laptop med ritplatta bredvid på de små bänkarna vi brukar ha. Därför skulle en Ipad kunna vara bra för detta… Men vi får väll se hur det utvecklas… 🙂

 5. […] hur folk anser sig vilja använda iPad. Micco Grönholm tog analysen vidare i sin blogg, The Brand-Man, baserat på brytningar på de olika åldersgrupperna ur samma undersökning. Jag tror att det […]

 6. […] The Brand man går igenom en undersökning som visar att iPaden uppfattas som en film- och surfpryl. Instämmer! […]

 7. […] iPad blir en surf- och filmpryl Kategorier:Media Taggar: Kommentarer är avstängda. HP Slate utmanar iPad med stöd för Flash Läsplattor RSS […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress