Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Hjärnan gillar slogans

Favorit i Repris 34 | Inlägget publicerades den 30 januari 2009 | 18 kommentarer

Minns du Canons slogan ”Kan nån, kan Canon”?

Trots att det snart är 20 år sedan den användes minns många den än idag. Precis som IKEAs ”Inte för de rika – men för de kloka”.

Vilka slogans minns du?

Förmodligen kan du koppla ihop nedanstående slogans med rätt varumärke. Men vilket år tror du att respektive slogan lanserades? (Rätt svar hittar du i slutet på inlägget.)

 • Think different
 • Just do it
 • Don’t leave home without it
 • Probably the best beer in the world
 • Because I’m worth it

Jag erkänner villigt att jag länge ansåg slogans vara något töntigt, något som förringade varumärket eller företaget. Kanske berodde det på att jag i början av min reklambana ofta fick höra kommentaren ”Jaså, du jobbar med reklam; då skriver du slogans och sånt”. Jag tyckte då att det förringade mitt arbete som copywriter.

Idag vet jag bättre. En slogan som fastnar i hjärnan är förmodligen det bästa vapnet i reklamens positioneringsarsenal. Och med ”fastnar” syftar jag inte på att människor bara minns en slogan, utan att den etsas in – ”hårdkodas” – i minnescellerna. För när det har skett, finns den nämligen kvar där för alltid.

Låt mig ge ett exempel. Vi tror att den franska revolutionen enades kring stridsropet ”Liberté, égalité, fraternité”. Faktum är att det vid tiden för revolutionen fanns ett stort antal olika stridsrop. Det var inte förrän i mitten på 1800-talet, alltså långt efter revolutionen, som ”Liberté, égalité, fraternité” blev en officiell slogan. Det var det enda stridsropet som fastnade. Därför är det också den enda slogan vi idag förknippar med franska revolutionen. (Ordet slogan härstammar f.ö. från Gaelliskans sluagh-ghairm, som betyder armé eller strid och rop eller skrik – alltså ”stridsrop”.)

Gerry Spence, den kanske mest framgångsrike brottmålsadvokaten någonsin, lär ska ha fått frågan hur det kom sig att han inte förlorat en enda rättegång på 41 år. ”Jag bestämmer mig inte för att ta mig an en klient förrän jag formulerat ett slagord som jag kan upprepa under hela rättegången, och som jag kan sammanfatta min slutplädering med” påstås han ha svarat. Han hade lärt sig vilket genomslag en stark slogan kan ha. En slogan som sammanfattar hela storyn i ett enda huvudargument.

Vid ett av hans omtalade fall berättade han en historia om en man som köpte och tog hem ett lejon. Djuret rymde och anföll grannen, som skadades mycket svårt. Den storyn symboliserade, menade han, vad företaget Kerr-McGee gjort sig skyldigt till genom att lagra farliga kemikalier på sin mark. ”If the lion gets away, Kerr-McGee must pay”. Och så blev det. Samma strategi användes f.ö. av Johnnie Cochran i O.J. Simpson-fallet: ”If it doesn’t fit, you must acquit”.

Den här formen av ”klistriga” slogans bygger på alliteration – t.ex. Lexus ”The passionate pursuit of perfection”. En annan klistrig form är dubbelbetydelser. Min absoluta favorit i kategorin är den slogan som Saatchi & Saatchi kläckte för Conservative Party inför det brittiska valet 1979: ”Labour isn’t working”. Margaret Thatcher vann valet. Och så har vi Fresh Direct, ett amerikanskt företag som levererar mat hem till dörren: ”Our food is fresh. Our customers are spoiled”. En tredje form av slogans är motsatsalternativ. ”To be or not to be: that is the question” är förmodligen det mest kända exemplet inom litteraturen. Hotellkedjan Holiday Inn använde länge ”The best surprise is no surprise”.

Men den sannolikt viktigaste framgångsfaktorn är repetition och uthållighet. Neuroforskarna Giep Franzen och Margot Bouwman menar t.ex. att hårdkodning i hjärnan tar minst två år av frekvent repeterad stimuli. Och i dagens mediebrus, där repetitionen riskerar att drunkna i alla andra budskap, krävs förmodligen betydligt längre tid. Dessutom: ju mer sällan du repeterar, desto längre tid tar det.

Alltså fastnar heller inte de slogans som byts ut i samma takt som reklambyrån eller marknadschefen byts ut.

Ha gärna dessa råd och exempel i minnet när du ska formulera en slogan. Men glöm inte att den måste ha en enkel och tydlig koppling till produktens idé, viktigaste nytta eller egenskap. Och att den måste vara mer emotionell än rationell samt skriven på målgruppens språk. Annars accepteras den helt enkelt inte av målgruppens hjärnor.

Läs även om hur Barack Obama framgångsrikt utnyttjade slagordet ”change” under presidentvalskampanjen.

Läs också den fristående fortsättningen på det här inlägget: Hjärnan, varumärket och reklamen.

Think different, Apple, 1997 | Just do it, Nike, 1988 | Don’t leave home without it, American Express, 1975 | Probably the best beer in the world, Carlsberg, 1973 | Because I’m worth it, L’Oreal, 1967 | Inspiration finns även att hämta i Advertising Slogan Hall of Fame.

_

Relaterat:

small twitter_logo Om du vill kan du utbyta tankar och idéer med Micco på Twitter

Kommentarer

23 svar till ”Hjärnan gillar slogans”

 1. Profilbild för Magnus
  Magnus

  Trevlig läsning, Micco!

  Den svenska slogan som fastnat hos mig är ju ”Se på dina skor, andra gör det” Vet inte om det var en kedja eller en organisation som gick ut med den, men än idag så tänker jag på den så fort jag ser att mina skor börjar bli trötta eller om man ser någon annans ”fula” skor

 2. Profilbild för Jonas (medinjonas@Twitter)
  Jonas (medinjonas@Twitter)

  Personligen gillar jag när Pripps Blå (lättöl): Styrkan sitter i smaken.

  Bra om ölen, men beskriver på ett indirekt sätt också situationen med alkoholkategorier. Eller var det så dumt att även starkölet hade styrkan i smaken?

 3. Profilbild för Fredrik Ljungberg

  AVIS – We try harder.
  En slogan från 1962 som kvarstår än idag.

 4. Profilbild för elwira kotowska

  det finns en del som ni säkert kommer ihåg med:
  ”behöver du hjälp”?- ring xxxxx
  ”är du hundra på det?”- bli hundra, ring xxxx
  ”plötslig händer det” – köp xxxx
  och fast det är ingen slogan så älskar jag bara Nisse från Manpower!

 5. Profilbild för Micke

  Jag gillar Adidas ”Impossible is nothing”

 6. Profilbild för sa_na_si
  sa_na_si

  ”I Love New York” Från 1977 av byrån Wells, Rich & Greene. Det måste ändå vara den slogan som flest folk burit med stolthet, och gör än idag. För att inte tala om dess ROI. Helt genial. Det är dessutom få som vet att den just började som ”slogan” i en stor kampanj för att marknadsföra New York. Känns som om de lyckades.

 7. Profilbild för Alqvist

  Jag gillar den enkla och icke globala ”Meningen med livet” för Teknikmagasinet.

 8. Profilbild för janne
  janne

  Cirkelkaffe – så gott som alltid

 9. Profilbild för Malin

  Kan bara instämma med Fredrik Ljunberg: Min personliga favorit är också ”AVIS – We try harder” – ett klockrent löfte från en underdog med ambitioner!

 10. Profilbild för Mårten w
  Mårten w

  Botkyrkas slogan är riktigt bra: Botkyrka – långt ifrån lagom

 11. Profilbild för Cecilia
  Cecilia

  Håller med de ovan som håller på ”Avis – We try harder”, den är helt oemotståndlig!

 12. Profilbild för Brutus
  Brutus

  Kan nån kan Canon

 13. Profilbild för Jan Fager

  Bra inlägg/artikel Micco! Som vanligt.

  En favorit är ”Du Perikles – Ka´ Du sige mig – hvornaar smager en Tuborg bedst? – Hvergang!”

 14. Profilbild för annika s
  annika s

  En icke-favorit är den numera ändrade sloganen för Surahammars kommun:
  Surahammar – din bit av sura äpplet.

 15. Profilbild för Pär
  Pär

  ”When in Europe, don’t miss Skurup” 🙂

  sedan har vi ju den du själv var med och arbetade fram väl?

  ”Anoto – Write on!”

 16. Profilbild för Svante
  Svante

  EN av mina favoriter är Koskenkorvas – ”If you are looking for a great vodka. Not a lifestyle”

 17. Profilbild för Ronnie Johansson

  Klockrent och styrker också teorin att man som marknadsförare tröttnar på sin slogan långt tidigare än kunderna gör det. Uthållighet och konsekvens brukar löna sig.

 18. Profilbild för Sherin
  Sherin

  Nice! Man vet att det är en bra slogan när man drar på smilgroparna. Med humor kommer man långt!

 19. Profilbild för Martin
  Martin

  Hörde precis en kul twist på Carlsbergs slogan – ”Probably the best beer in the world.”
  På taket på Carlsbers engelska huvudkontor i Northampton sitter en stor skylt – ”Northampton Probably”

  Underbart, speciellt om man känner till Northampton…

 20. Profilbild för Micco

  @Martin
  Humor! (Och skönt att ingen nitisk varumärkespolis satt stopp för det sköna tilltaget…)

 21. Profilbild för Peter
  Peter

  Jag tycker denna är klockren – ” Today, tomorrow, Toyota”

 22. Profilbild för Petra Lundmark

  Gillar verkligen denna: Botkyrka – långt ifrån lagom. Avis också klockren!

 23. Profilbild för Viktor Ögren
  Viktor Ögren

  Kan verkligen rekommendera dokumentären Art & Copy där man möter den kreative reklameliten från 60-talet i USA. De som skapat kampanjer som ovan nämnda I love New York bla. http://www.youtube.com/watch?v=hLfvmiB4edI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress