Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Tillväxtens kristallkula

Gästinlägg av Thomas Ahrens

Så här i början av ett år är det lockande att fundera över framtiden. Att göra det under ovanstående rubrik förpliktigar – jag har ju inte ens en kristallkula. Däremot har jag över tjugo års erfarenhet av snabbväxande företag, vilket jag hoppas är ett betydligt bättre verktyg.

Med den kunskapen i bagaget skall jag försöka sia om framtiden för kommande tillväxtnischer. Det viktigaste att komma ihåg är att det som förenar de som har växt snabbt i decennier är att de vill och vågar växa – och att de har varit duktiga på att identifiera kundsvordomar. Det sistnämnda är speciellt lönsamt i så kallade mogna branscher, där giganterna oftast sitter nöjda (och, kanhända, fega) med höga marknadsandelar och en stinn kassa.

Hur hittar du en kundsvordom?
Hur stort var behovet av bilar 1910? Men hur många svor över trilskande hästar?
Hur stort var behovet av TV 1950? Men hur många svor över att de inte kunde se vad som hände i radion?
Hur stort var behovet av en fax 1970? Men hur många svor över snigelposten?
Hur stort var behovet av en mobiltelefon 1980? Men hur många svor över att de inte kunna vara tillgänglig när de inte var på kontoret?

För var och en av de här produkterna fanns ett behov långt innan försäljningen gav underlag för affären. Ofullgången teknik är naturligtvis en begränsad faktor, men betänk att samtliga av produkterna ovan baseras på en teknologi som uppfanns mellan 10 och 30 år innan produkten lanserades.

Alltså hitta svordomen i din bransch, men begränsa inte lösningen till vad som redan finns på marknaden. Istället, se dig om; vad finns där ute som redan är uppfunnet, men kanhända inte utbrett använt, som du kan använda och anpassa för ditt ändamål? »Copy with pride«. Eller, som jag gärna uttrycker det, kombinnovera: Slå ihop befintliga tekniker och produkter och få ut en till synes helt ny lösning (som marknaden inte själv kunnat önska). På så sätt konkurrerar du snabbt ut de befintliga lösningarna och får ett s.k. tidsmonopol.

Men tillbaka till tillväxtnischerna; åt vilket håll ska du titta?

Alla mogna branscher domineras av ett fåtal stora spelare, ofta i ett mer eller mindre uttalat oligopol. Men på alla globala mångmiljardmarknader finns nischer – s.k. »smulor« – som de stora spelarna inte bryr sig om. Antingen för att de omsättningsmässigt är för små för dem eller för att de är krångliga att ta tag i.

Ta tag i dem! Marknadsanalyserna som de stora företagen köper visar nämligen bara de stora dragen (de köper alla samma analyser). Och även om nischen bara skulle representera 500 miljoner kronor kan den vara stor nog att börja med för en liten och hungrig spelare. Så börja där, och utvidga sedan efterhand. Glöm inte att nya företeelser och innovationer undantagslöst föds i en nisch. Och innan de stora giganterna hinner fatta vad som hände, är du kanhända ikapp – och förbi.

Fokus på en nisch har många fördelar, bl.a.:

 • Du blir verkligen bäst på det du gör – för du gör ju bara det.
  Om du behöver en hjärnkirurg går du inte till en allmänpraktiserande läkare.
 • Du kan verkligen lära dig kund- och beteendemönster i din fokuserade nisch.
  Du känner ju kunderna och de känner dig.
 • Du är verkligen tydlig och skapar förtroende.
  »OK, ni är kanske ett litet företag jämfört med Goliat Inc., men för det behovet som vi har just nu är ni som sända av en högre makt…«.

Är fokus på en nisch svårt?

Ja, mycket. Inte minst för att det kräver mod. Mod att säga nej till kunder utanför fokus. Mod att säga nej till Kalles nya produktidé. Mod att säga nej till säljaren som har storordern på gång »…om vi bara fixar till de här små ändringarna i funktionen bara…«. Kort sagt, mod att säga nej för att kunna säga JA till en position som de stora i branschen först inte vill ha – och sedan inte kan ta.

Men kanske viktigast av allt: Mod att sluta prata, filosofera, skriva obegripliga affärsplaner och prova på allt som verkar vara trendriktigt eller intressant. Och istället fokusera enbart på den nisch ditt företag redan har och på det ni redan kan.

Kombinnovera och sälj. Enkelt uttryckt på kortast möjliga vis: Fokus – Gör – Nu!

Där har du framtiden.

Thomas Ahrens är grundare av och VD för Ahrens Rapid Growth samt initiativtagare till Tillväxtlistan, en lista över Sveriges uthålliga snabbväxare som publicerats sedan 1993. Thomas mångåriga forskning kring snabbväxande företag gör honom till en av Sveriges mest framstående och välrenommerade auktoriteter inom organisk tillväxt. Thomas Ahrens har skrivit bl.a. Rebelledaren, Tidsmonopolet och Makten och närigheten, i evighet?.

_

Relaterat:

Kommentarer

4 svar till ”Tillväxtens kristallkula”

 1. […] Micco skriver om tillväxt […]

 2. Profilbild för Jessica Andersson
  Jessica Andersson

  Hej Micco,
  Jag har följt din blogg en bra stund nu, extremt fascinerande.
  Nu är det så här att jag snart avslutar mina studier själv inom kommunikation, och är väldigt intresserad av Branding. Så nyfiken fråga till dig, tips om hur jag ska gå till väga för att få en liten fot in någonstans? Eftersom du och dina gästbloggare har extremt intressanta karriär så vore det super kul att få några tips!

  Tack på förhand
  Jessica

 3. Profilbild för Micco Grönholm

  @Jessica Andersson
  Välj de byråer du skulle kunna tänka dig att jobba på. Försök att känna efter om deras filosofi och kultur stämmer överens med vad du tror på och brinner för. Skriv ett brev till chefen på respektive byrå och fokusera på varför de skall ge dig chansen, på att ni brinner för samma sak(er). Följ upp brevet med telefonsamtal och ge dig inte förrän du fått åtminstone en praktikplats.

  Lycka till!

 4. Profilbild för George A. Berglund
  George A. Berglund

  Det intressanta med ”svordomarna” är ju att de sällan (eller aldrig?)är uttalade. Och som mycket riktigt påpekas kan vi sällan få svar från traditionella marknadsundersökningar. Inte därför att alla köper samma undersökning, utan för att alla visar i stort samma sak. Det som inte finns är väldigt svårt att mäta, dock kan undersökningarna visa brister, men det är ofta rena företags-/marknadsbrister och kan därför inte med lätthet användas till innovation/nytänk. Däremot är undersökningar till stor nytta vid test av ”svordomen”. Inte bara till stor nytta utan kanske helt ovärdeliga, säger jag väldigt subjektivt som marknadsundersökare.

  Att nischa sitt företag kräver verkligen mod, speciellt på en liten land-marknad; Sverige. Kanske detta är betydligt lättare idag när det finns lätt tillgänglig marknadskommunikation. Och det blir antagligen än bättre i framtiden.

  Kombinnoveringen är antagligen det som idag mest driver marknaden, väldigt få innovationer är helt unika och även om de är det, måste de passa in i vad som redan finns.

  Så det är bara att köra på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress