Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Reklamkunskap från modern tid

Gästinlägg av Mats Rönne

Creativity_light

Micco skrev nyligen ett inlägg med en del visdom om effektiv reklam från några decennier tillbaka. Det finns också nyare kunskap att tillgå. Ett av de mest grundläggande arbeten har gjorts av (främst) Les Binet på DDB Matrix och Peter Fields, på uppdrag av engelska reklambyråförbundet IPA.

Les och Peter har analyserat samtliga bidrag i reklameffekttävlingen IPA Effectiveness Award. Totalt har de gått igenom närmare 1.000 kampanjer som alla bevisligen har gett – eller överträffat – önskad effekt (annars skulle uppdragsgivaren och byrån naturligtvis inte ha skickat in bidraget till tävlingen). Les och Peter har därefter jämfört hur vinnarna, alltså den reklam som skapat verkligt stora effekter, skiljer sig från övriga bidrag. Det är m.a.o. inte en jämförelse mellan effektiv och ineffektiv reklam, utan mellan fantastiskt effektiv reklam och effektiv reklam; mellan det bästa och det som är riktigt bra.

Jag har haft förmånen att lyssna till Les och Peters slutsatser några gånger, och även hört presentationer från bl.a. Paul Feldwick och Neil Dawson som varit ordförande i juryn för IPA Effectiveness Award, och det finns ett antal återkommande gemensamma nämnare som förenar de allra bästa kampanjerna. Och med utgångspunkt från reklamens ”la créme de la créme” har en analys gjorts av hur olika komponenter påverkar chansen till fantastiskt framgångsrika kampanjer. Några exempel och slutsatser är:

 1. Fokusera på hårda mål, d.v.s. ekonomiska mål – lönsamhet, prisnivå, försäljning, där vinstmarginal och priselasticitet är de starkaste. 49% av de bästa hade hårda mål i kampanjplanen.
 2. De bästa kampanjerna har flera olika mål – hela skalan från varumärkeskännedom och -preferens till försäljning, marknadsandel och marginal. Ju fler mål desto bättre; med fyra eller fler hårda, tydliga och mätbara mål låg success rate på 76%, jämfört med 28% om bara ett sådant mål fanns.
 3. Flera mjuka mål, d.v.s. kännedom, preferens, etc., ger bättre utfall än få.
 4. Dessutom hjälper det med delmål: Med tre eller fler hårda delmål är success rate 88%.
 5. Den bästa reklamen har inte förtestats. Kampanjer som förtestas har 13% (kvantitativ förtest), respektive 12% (kvalitativ förtest) lägre success rate.
 6. Likeability är bättre än standout som utvärderingsnyckel. Kampanjer som fokuserade på hög likeability hade 7% högre framgångschans än genomsnittet, medan standout gav 5% lägre utfall.
 7. Ekonometriska analyser lönar sig. Kampanjer som analyserats med ekonomentriska modeller var nästan dubbelt så framgångsrika än de som inte analyseras på det här sättet (81% mot 47%).
 8. Kampanjer som bygger på emotionell kommunikation lyckas bättre än rationella kampanjer, framför allt för utmanare på marknaden. De ger bättre utfall inom fler områden och högre lönsamhet, även i vad som kan anses vara rationella produktkategorier.
 9. De flesta fantastiskt framgångsrika kampanjer fokuserar på både ökad lojalitet och nyförsäljning (86% success rate), men det är nyförsäljningen (och enbart den) som ger resultatet i ekonomiskt utfall (82% av fallen).
 10. Kampanjer i flera mediakanaler är effektivare än de som enbart använder en kanal, men marginalnyttan per kanal avtar successivt.

Vill du veta mer kan jag varmt rekommendera IPA’s och WARC’s konferens Measuring Advertising Performance i mars nästa år. Jag har varit där flera gånger och alltid imponerats av kvaliteten på både talare och presentationer, och vårens upplaga verkar inte gå av för hackor.

Mats Rönne har under drygt 25 år arbetat med internationell marknadsföring i olika roller. Han har varit projektledare och chef på reklambyrå, mediechef på mediabyrå samt arbetat i olika ledande marknadsföringsbefattningar, bl.a. som Marketing Communications Manager på Bonnier, Director Branding and Marketing Communications på Ericsson och på Electrolux som VP Brand Management och European Media Director.

_

Relaterade inlägg:

small twitter_logo Följ Micco på Twitter

Kommentarer

9 svar till ”Reklamkunskap från modern tid”

 1. Profilbild för Mats
  Mats

  @Magnus
  Stämmer precis (även om den angivna länken inte verkade fungera). Finns även här: http://store.warc.com/DisplaySection.aspx?ProductID=647

 2. Profilbild för Mats
  Mats

  @englundjohan
  Fast det innebär inte att reklam som inte förtestas automatiskt är bättre än den som förtestas. Men av de verkligt framgångsrika kampanjerna så var det en lägre andel som förtestats än bland de övriga (framgångsrika) kampanjerna.

 3. […] Jag har träffat Mats Rönne några gånger. Mitt intryck är bestående positivt, han är en person som inte gormar och gör sig till, men äger otroligt mycket kunskap och erfarenhet som han välvilligt öser ur. […]

 4. Profilbild för Per T

  Intressant detta med Likeability. Jag kommer att tänka på till exempel F&B, som väldigt många gånger snarare gör likeable än standaout kampanjer, åtminstone för sina äldre kunder (tex Apoteket). Kanske är det därför de fortsätter att vara så starka?
  En intressant faktor skulle vara att se hur långa byråsamarbeten kopplar med effekt, och tvärt om. Finns den statistiken?

  Och Micco, kan du inte antingen ta bort/stänga av twitterkommentarerna, eller lägga dem separat? Kommentarsfältet blir väldigt snårigt på detta sätt …

 5. Profilbild för Micco

  @Per T
  Tack för kloka tankar och nyttigt tips. Tar framöver bort alla twitterkommentarer som är rena re-tweets, men behåller sådana som innehåller ett relevant omdöme eller en synpunkt.

 6. Profilbild för Per T

  Ja, det är raka retweets jag tänker på förstås, inte inlägg.

 7. […] Jag flaggade nyligen för WARC/IPA konferensen om Measuring Advertising Performance i vår, och rekommenderar den varmt från tidigare erfarenhet. Jag noterar också med stor glädje att i den intressanta talarlistan finns bl.a. åldermannen Jeremy Bullmore, tidigare copywriter och kreativ chef på JWT, legendarisk kolumnist i Campaign (”On the campaign couch”) samt en av de klokaste och mest underhållande skribenterna om marknadsföring och reklam jag har kommit i kontakt med. […]

 8. […] Reklamkunskap från modern tid! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress