Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Varför du inte skall lyssna på kunderna (och varför du skall göra det)

Datavetenskapspionjären Alan Kay har någon gång sagt:

Det bästa sättet att förutspå framtiden är att uppfinna den.

Själv har han i hög grad bidragit till framtiden, bl.a. då han under sin tid på Xerox skapade programmeringsspråket Smalltalk, som sedermera kommersialiserades av Apple i Macintoshdatorerna.

Alan Kays filosofi lever kvar i Apple än idag, inte minst hos bolagets grundare, visionär och ledare Steve Jobs. Han är nämligen (ö)känd för att inte lyssna på sina kunder:

Vi gör inga marknadsundersökningar. Vi anlitar inga konsulter.

Steve Jobs poäng är att den stora majoriteten av kunderna helt enkelt saknar förmågan att visualisera och beskriva vad de egentligen behöver och vill ha. Något som Henry Ford förstod redan i början av förra århundradet. Han lär ha sagt:

Om jag innan T-Forden hade frågat vad människor ville ha skulle de ha svarat: En snabbare häst.

Det värsta av allt, de som är minst benägna att hjälpa dig att förverkliga ditt nästa genombrott är allt som oftast dina största kunder. Frågar du dem vad de behöver och vill ha, blir svaret sannolikt en bättre, snabbare och billigare version av något de redan har fått. (Alltså en snabbare häst.)

Därmed inte sagt att Alan Kay, Steve Jobs och Henry Ford ignorerat människors tankar, åsikter och känslor. De har naturligtvis lyssnat. Men de har fokuserat på svordomarna över det som inte fungerat som det borde, inte på vad människor velat ha istället.

Och just den insikten, menar jag, är det enda riktmärket du behöver vad gäller vilka kundåsikter du skall lyssna på – och vilka du inte skall lyssna på.

Låt mig ge ett konkret exempel på det senare.

Mark Cuban, grundare av bl.a. MicroSolutions och HDNet samt ägare av NBA-laget Dallas Mavericks, har berättat följande tänkvärda och sanna historia:

Jag arbetar i ett företag som en gång i tiden hade en produkt som inte bara var bäst i klassen, den var tekniskt sett långt före konkurrenternas. Produkten erbjöd ett bättre och enklare sätt att konsumera en tjänst, och kunderna älskade den och var villiga att betala för den. Sedan gjorde företaget ett grovt misstag. Det bad kunderna om synpunkter på vilka funktioner de önskade se i produkten, och implementerade därefter exakt det kunderna bett om.

Olyckligtvis hade konkurrenterna inte frågat vad kunderna behövde eller ville ha. Istället hade de följt en egen vision om hur branschen och produkten kunde göras annorlunda, på ett sätt som var bättre för kunderna. Och när kunderna såg vad konkurrenterna tänkt ut, älskade de det och var beredda att betala för det.

Vad gjorde mitt företag då? Det upprepade misstaget och frågade en gång till vad kunderna ville se i produkten för att uppskatta den mer. Naturligtvis svarade kunderna att de ville ha exakt de funktioner som konkurrenterna hade i sina produkter, men som saknades i vår.

Kundernas åsikter var m.a.o. inte till någon som helst hjälp för oss att förbättra vare sig vår konkurrenskraft eller vår marknadsposition. Som ett direkt resultat av att vi frågat kunderna om råd hade vi lika snabbt som brutalt åkt rutschkana från oomtvistad kategoriledare till hopplös efterföljare. Vi hade satt i gång en allt snabbare karusell som gjorde oss både yra och blinda, och det p.g.a. att vi ville komma ikapp konkurrenterna.

Men värst av allt, vi hade förbrukat hjärnkapacitet, tid och resurser på att utveckla teknologi och funktioner som låste fast oss i det förflutna, istället för att investera dem i att uppfinna framtiden.

Entreprenörer behöver, menar Mark Cuban (och jag instämmer helhjärtat), alltid ha i minnet att det inte är kundernas jobb att veta det entreprenörerna inte vet. Kunderna varken kan eller orkar spendera tid och tankemöda på att återuppfinna entreprenörens bransch eller produkt. Att uppfinna framtiden är entreprenörens eller företagsledningens uppgift. Deras förbenade skyldighet, faktiskt.

Mark Cuban konkluderar sin berättelse:

Någon annan är ute efter att försätta ditt företag i konkurs. Någon annan tror sig ha en bättre idé än din. En bättre lösning. En mer effektiv och attraktiv produkt. Och så länge det finns ”någon annan”, finns också möjligheten att någon annan spöar skiten ur dig. Enda sättet att värja sig är att ligga steget före. Att, som jag brukar säga, ”spöa skiten ur sig själv” – innan någon annan gör det.

Vilket lett oss fram till vad du skall lyssna på.

Kundernas kunskap, tankar och känslor är en stor tillgång vad gäller allt som inte fungerar som det borde. Deras åsikter om dina befintliga produkter och om din service skall du så klart lyssna på – och agera på. Få kunderna att känna sig hörda. Gör dem lyckliga. (Något du f.ö. med fördel kan använda bl.a. de sociala medierna för – läs mer i inlägget Lär dig uppskatta de missnöjda.)

Men glöm aldrig att det kunderna helst av allt vill är att så ofta som möjligt bli positivt överraskade. Och då fungerar det helt enkelt inte att fråga dem: ”Vad skall vi göra för att överraska dig positivt?”.

Fråga inte. Gör det.

Uppfinn framtiden.

_

Relaterat:

small twitter_logo Om du vill kan du utbyta tankar och idéer med Micco på Twitter

Kommentarer

18 svar till ”Varför du inte skall lyssna på kunderna (och varför du skall göra det)”

 1. Profilbild för Per Robert Öhlin

  Bra inlägg. Just det här har jag tänkt länge att jag borde skriva något om. Du hann före – grattis.

  Jag brukar säga så här: Vi ska inte lyssna på vad våra kunder säger till oss, istället ska vi tjuvlyssna på vad de säger till varandra. Eller uttryckt så här: Vi ska inte lyssna, snarare ska vi tolka vad de säger.

 2. Profilbild för Jonas

  Jag gillar usability-gurun Jacob Nielsen som menar att man ska inte lyssna på användarna. Man ska betrakta dem när de använder produkten. Då ser man tydligare vad som behöver förbättras.

 3. […] Varför du inte skall lyssna på kunderna #PRofSweden – På samma ämne: http://www.youtube.com/watch?v=iIiAAhUeR6Y […]

 4. Profilbild för elwira kotowska

  Vad skulle veckan vara utan inlägg på bloggen? Tack för att du fortsätter inspirera oss till tänkande. Lägger till ett citat från nämnde Steve Jobs: ”You can’t just ask customers what they want and then try to give that to them. By the time you get it built, they’ll want something new.”

 5. […] Varför du inte skall lyssna på kunderna (och varför du skall göra det) […]

 6. Profilbild för Kikki Högberg

  Tack för bra inspiration och tack även till @elwirakotowska;

  Elwira Kotowska:
  Vad skulle veckan vara utan inlägg på bloggen? Tack för att du fortsätter inspirera oss till tänkande. Lägger till ett citat från nämnde Steve Jobs: “You can’t just ask customers what they want and then try to give that to them. By the time you get it built, they’ll want something new.”

 7. Profilbild för Mats
  Mats

  Mycket välformulerat. En angränsande beskrivning är att frågar du vad folk vill ha får du evolution, men förstår du deras frustrationer och ouppfyllda drömmar (som du inte kan fråga om) kan du skapa en revolution.

 8. Profilbild för Kent Svensson

  Min åsikt i detta ämne. När man har produkten så börja lyssna på kunden. Ju fler ja du kan säga ju mer lönsamhet. Det har ett direkt förhållande till vad du attrahera för att hitta din väg för att bli framgångsrik.

 9. Profilbild för Mårten Westberg

  Kunderna berättar om gårdagen, men gårdagen berättar om morgondagen. Rätt använt är kundundersökningar faktiskt rätt bra för innovativiteten.

 10. […] En av mina favoritbloggare – Micco a k a The Brand Man – skriver mer om detta och har de… Uppfinn framtiden! Uppfinn framtiden. Visst låter det underbart! Läs inlägget och sätt igång. Skapa framtiden. Kom sen tillbaka och berätta: Vilka överraskande nya produkter eller tjänster finns med i din framtid? Kanske hotellrum per timme eller årskort på hotell? I Fords fall var steget från häst till bil. Vilket kommer ”häst-till-bil-steget” att vara inom hotellbranschen, när kommer det och vem tar det? […]

 11. […] Oavsett om du sysslar med tjänster eller produkter så har inte dina kunder förmågan att se runt hörnet eller tala om vad det är de vill ha. De har inte kunskapen eller chans att lägga resurser på det – för det är DITT jobb att göra det. Micco Grönholm spinner på det  i sitt utmärkta inlägg Varför du inte skall lyssna på kunderna. […]

 12. Profilbild för Kikki Högberg

  @Per Robert Öhlin
  Det är sant! Sanningen kommer fram när kunderna inte vet att man hör! och inte bara från kunder, anställda, leverantörer…

 13. […] är tidigare publicerat här.) Relaterade […]

 14. […] The Brand Man har skrivit en läsvärd krönika om varför man inte ska lyssna på kunderna. Brand Man citerar Henry Ford ”Om jag innan T-Forden hade frågat vad människor ville ha skulle de ha svarat: En snabbare häst”. Apple skulle knappast ha åstadkommit någon Ipod eller Iphone och internet skulle nog aldrig ha blivit uppfunnet. Kanske. Men det är en beskrivning av hur det skulle ha gått om de hade använt kundundersökningar för att ta fram nya produkter.Det är som om jag skulle be mina söner på förhand uttala sig om den maträtt jag funderar på att skapa. ”Om jag blandar ägg, mjöl och mjölk, och sen steker den röran, skulle ni vilja ha det då?” Svaret blir ett stenhårt ”NEJ!” men sen äter de med stor glädje pannkakor.På samma sätt jobbar vi på Netsurvey med våra kundundersökningar. Vi ändrar på våra processer och produkter. Sen testar vi om kunderna som använder den nya versionen är nöjdare än kunderna som har den gamla. Det funkar. Ju nöjdare kunder, desto bättre priselasticitet. När kundundersökningar används på det sättet så är det bra för både kunder och aktieägare.Sen finns det gott om exempel där man har använt marknadsundersökningar just för att driva innovation. Electrolux framgång med Ergorapido startade med kundundersökningar som visade att folk saknade en snygg och lättanvänd damsugare för små korta jobb.Sen har vi kunnat hjälpa kunder slippa utveckla något som en stor del av deras kunder efterfrågar men som vi ser är oviktigt. Det är analysen som skiljer kundundersökningar åt. Om du sätter amatörer till att analysera din kundundersökning så är det bättre att låta bli hela undersökningen. Publicerat i Okategoriserad ← Vill jag verkligen ha företaget med mig i sängen? Het fråga att ta hand om talanger → […]

 15. Profilbild för George A. Berglund

  Helt rätt! Det mest kända exemplet på marknadsundersökningsmissbruk, tror jag är från 1957/58. Ford frågade vad kunderna vill ha, svaret blev en Edsel. Det gick inte att sälja bilen. Dessutom förorsakade hela projektet stor ekonomisk oreda för Ford som helhet. Det är bara företaget som kan kan ta fram sin produkt/tjänst, kunderna kan aldrig göra det. Däremot kan man testa mer eller mindre färdiga lösningar på kunderna. Men att be kunderna bli innovatörer är komplett vansinne. (visst är vansinne bra, men bör utövas med försiktighet) Trots att det här skedde på 1950-talet lever fortfarande ledningen på många företag i villfarelsen att kunden ska göra deras jobb.

  Idag är det inga seriösa marknadsundersökare som utför sådant här, men tyvärr finns det undantag och felet ligger väl då hos både beställare och marknadsundersökare, men det etiska felet ligger mest hos undersökaren som absolut ska avråda.

  Vad Öhlin (se ovan)säger stämmer bra: ”Vi ska inte lyssna på vad våra kunder säger till oss, istället ska vi tjuvlyssna på vad de säger till varandra. Eller uttryckt så här: Vi ska inte lyssna, snarare ska vi tolka vad de säger”

 16. […] The Brand Man har skrivit en läsvärd krönika om varför man inte ska lyssna på kunderna. Brand Man citerar Henry Ford ”Om jag innan T-Forden hade frågat vad människor ville ha skulle de ha svarat: En snabbare häst”. Apple skulle knappast ha åstadkommit någon Ipod eller Iphone och internet skulle nog aldrig ha blivit uppfunnet. Kanske. Men det är en beskrivning av hur det skulle ha gått om de hade använt kundundersökningar för att ta fram nya produkter.Det är som om jag skulle be mina söner på förhand uttala sig om den maträtt jag funderar på att skapa. ”Om jag blandar ägg, mjöl och mjölk, och sen steker den röran, skulle ni vilja ha det då?” Svaret blir ett stenhårt ”NEJ!” men sen äter de med stor glädje pannkakor.På samma sätt jobbar vi på Netsurvey med våra kundundersökningar. Vi ändrar på våra processer och produkter. Sen testar vi om kunderna som använder den nya versionen är nöjdare än kunderna som har den gamla. Det funkar. Ju nöjdare kunder, desto bättre priselasticitet. När kundundersökningar används på det sättet så är det bra för både kunder och aktieägare.Sen finns det gott om exempel där man har använt marknadsundersökningar just för att driva innovation. Electrolux framgång med Ergorapido startade med kundundersökningar som visade att folk saknade en snygg och lättanvänd damsugare för små korta jobb.Sen har vi kunnat hjälpa kunder slippa utveckla något som en stor del av deras kunder efterfrågar men som vi ser är oviktigt. Det är analysen som skiljer kundundersökningar åt. Om du sätter amatörer till att analysera din kundundersökning så är det bättre att låta bli hela undersökningen. Publicerat i Okategoriserad | Etiketter innovation, kundanalys, Kundundersökning, nöjd kund index | Lämna en kommentar ← Vill jag verkligen ha företaget med mig i sängen? Het fråga att ta hand om talanger → […]

 17. […] The Brand Man har skrivit en läsvärd krönika om varför man inte ska lyssna på kunderna. Brand Man citerar Henry Ford ”Om jag innan T-Forden hade frågat vad människor ville ha skulle de ha svarat: En snabbare häst”. Apple skulle knappast ha åstadkommit någon Ipod eller Iphone och internet skulle nog aldrig ha blivit uppfunnet. Kanske. Men det är en beskrivning av hur det skulle ha gått om de hade använt kundundersökningar för att ta fram nya produkter. […]

 18. […] The Brand Man har skrivit en läsvärd krönika om varför man inte ska lyssna på kunderna. Brand Man citerar Henry Ford ”Om jag innan T-Forden hade frågat vad människor ville ha skulle de ha svarat: En snabbare häst”. Apple skulle knappast ha åstadkommit någon Ipod eller Iphone och internet skulle nog aldrig ha blivit uppfunnet. Kanske. Men det är en beskrivning av hur det skulle ha gått om de hade använt kundundersökningar för att ta fram nya produkter. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress