Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Du har de kunder du förtjänar

Friends_Reputation

Det rykte du har på din marknad avgör vilka kunder du får.

Ett företag (eller varumärke) som anses stå för högre kompetens än konkurrenterna lockar kunder som är beredda att betala för den, medan ett företag som är känt för en specifik teknisk lösning lockar kunder som vill ha just den lösningen (men sannolikt till lägsta möjliga pris). Och de stackars företag som inte är kända för någonting som på ett relevant sätt gör dem annorlunda lockar kunder vars förväntningar nästan enbart kretsar kring priset.

Alla etablerade företag har ett rykte. Ibland vida känt, ibland inte. Ibland medvetet skapat, ibland inte.

Men något som många företag inte har, är ledningsgrupper som lika medvetet och passionerat fokuserar på varumärkets rykte som på t.ex. företagets produktutveckling. Ändå kommer ryktet på marknaden att i slutändan, med mycket få undantag, ha större inverkan på hur framgångsrikt företaget blir än t.ex. någon teknisk finess eller produktegenskap.

Alltså: Om du anser att ditt företag inte har de kunder det förtjänar, ställ dig frågan varför. Vad är marknadens förväntningar på företaget? Och hur väl uppfyller – eller överträffar – du dem?

Vilka skäl finns det för människor att i positiva ordalag snacka om ditt företag eller varumärke?

Kort sagt, vad är ditt rykte?

_

Relaterat:

small twitter_logo Följ Micco på Twitter

Kommentarer

Ett svar till ”Du har de kunder du förtjänar”

  1. Profilbild för Kikki Högberg

    Stämmer väl med min erfarenhet d v s att ledningsgrupper och styrelser inte engagerar sig i varumärket. Många lever efter devisen att de äger sitt varumärke och glömmer eller är inte medvetna om att det är varumärkets rykte uppstår hos kunden. Jag ser många företag som lägger all sin kraft på att produktutveckla om missar varumärkesplattformen vilket får till följd att företaget lever en knapp tillvaro eller försvinner inom ett par år. Jag undrar ibland vad man är rädd för?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress