Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Ta ditt personliga varumärke på allvar – det är din främsta tillgång

Gästinlägg av Per Frykman

Det pratas allt oftare och i allt vidare kretsar om vikten av att odla och leva sitt personliga varumärke. Min fundering blir genast: Hur skall man kunna göra det om man inte känner till sitt professionella rykte?

Och i nästa ögonblick: Hur ska vi kunna utveckla starka kund- och affärsrelationer om vi inte vet hur vi uppfattas? Hur ska vi kunna skapa de där vibrerande, starka teamen som bygger på varandras styrkor, om vi inte fullt ut känner till hur respektive individ uppfattas av de övriga?

Den bild omvärlden har av oss påverkar på ett avgörande sätt våra relationer och affärsmöjligheter. Både företag och individer bygger sin framtid på framgångsfaktorer som vi i grunden oftast inte är medvetna om.

Vad är ett personligt varumärke?
Richard Branson sa nyligen i en TV-intervju:

Mitt professionella rykte är allt jag har – det är min allra främsta tillgång.

Läs det gärna en gång till. I det korta påståendet finns nyckeln till ett mycket framgångsrikt tänkande.

Det är nämligen precis vad det personliga varumärket är – ditt professionella rykte. Det är det ryktet, alltså hur betraktaren ser dig, som avgör din framgång som entreprenör, medarbetare eller chef. Det är också ditt rykte som avgör om andra, t.ex. kunderna, lyssnar på och har förtroende för dig

Vi är mitt i en återgång till allt mer personliga relationer (om än ofta virtuella sådana). Vi mäts idag med en ny sorts mätsticka vars måttenhet inte nödvändigtvis baseras på antal års yrkeslivserfarenhet eller hur många fina ord vi har i nuvarande eller tidigare titlar. Det som i allt större utsträckning avgör om en person blir framgångsrik eller inte handlar istället om personens professionella rykte – alltså i vilken grad personen brinner för, behärskar och inspirerar andra i hennes eller hans kall.

Frågan du skall ställa dig är hur väl du känner ditt professionella rykte – hur omvärlden uppfattar dig; alltså vad ditt personliga varumärke står för idag.

Det är förmodligen den viktigaste karriärsfrågan du kan ställa dig, eftersom svaret högst sannolikt kommer att påverka både din och företagets framgång.

Från insikt till handling
Det finns också en företagsekonomisk dimension i resonemanget. Allt fler verksamheter är idag en förlängning av medarbetarnas personliga varumärken. I mitt jobb möter jag allt oftare företagsledare som kommit till insikten att det är människorna, inte maskinerna, som levererar verksamhetens varumärke – ofta efter att de har läst Karin Sandins och min bok ”Du – ett varumärke”. Och den mening i boken som mina uppdragsgivare nästan alltid refererar till är just:

Som man uppfattar medarbetarna, så uppfattar man företaget.

Det företagsledningarna därefter vill resonera om är hur de konkret skall gå från insikt till handling.

Många företag investerar miljoner på att bygga sitt varumärke, utforma sin grafiska profil och arbeta med sina kärnvärden. Det är bra. Men det är mindre bra att arbetet med ledningens och medarbetarnas personliga varumärken ofta saknas helt – trots att det är medarbetarna som skall leva upp till de förväntningar som skapas hos kunderna. Det är till syvende och sist i kundkontakterna som företagets varumärke verklighetstestas. Och hur många chanser får man idag att reparera dåliga kundkontakter när t.ex. Twitter, Facebook och bloggar med blixtens hastighet kan sprida en dålig kundupplevelse.

Om du som företagsledare inte känner till ditt eget och medarbetarnas professionella rykte, då famlar du också i blindo. Det blir svårt för dig att på allvar utveckla de fantastiska kund- och affärsrelationerna som leder till framgång och lönsamhet. Men genom att utveckla medarbetarnas personliga varumärken stärks både företagets kultur och potential – och företagets värde ökar. För mig är det här betydligt mycket större och mer äkta mer än traditionell reklam och marknadsföring.

De sex viktigaste framgångsfaktorerna som skapar ditt och medarbetarnas personliga varumärke är:

Passion. Att känna passion för det man gör är alltid nummer ett. Gör det du älskar och få kunderna att älska det du gör är världens enklaste och effektivaste marknadsföringsstrategi. Och känner man passion för det man gör, då är man inte upptagen av sin egen image.

Inspiration. Företag som växer med mer än 15% per år gör det genom att inspirera sina kunder, inte genom produktegenskaper och rationella argument. Tyvärr marknadsför många verksamheter det kunderna redan vet att företaget har, istället för det kunderna de facto köper; kunderna köper samhörighet, passion och inspiration. Logiken kommer traskande långt efter, för att motivera köpet.

Ambition. Här handlar det om ambitionen till ständig utveckling och att vilja leverera med mästarklass. Det handlar alltså inte om ambitionen att sälja, utan om ambitionen att vilja hjälpa kunden.

Förväntningar. Det var förväntan som fick massor av människor att köa för en iPhone eller iPad långt innan den kom ut första gången. Men det var inte förväntan att få äga ännu en ny pryl utan snarare förväntan efter en helt ny upplevelse (och, så klart, ett nytt socialt statusattribut).

Kreativitet. Att tänka i nya banor har väl aldrig någonsin varit viktigare. Men förväxla inte kreativitet med originalitet. Kreativitet är att skapa något nytt och meningsfullt, inte att bara vara annorlunda. Att skapa mening är m.a.o. kreativitetens yttersta mål.

Mod. Jag tänker på modet att våga välja väg men också på modet att vara konsekvent och uthållig. Det handlar ytterst om att våga vara naiv och lite galen – att våga utmana både sig själv och sin omgivning – men mest av allt att alltid, alltid våga vara sig själv.

Sammanfatta ditt personliga varumärke i en mening
En fråga som jag ofta får är om man kan marknadsföra sitt professionella rykte och personliga varumärke på något enkelt och slagkraftigt sätt.

Det kan man.

På företagsnivå är en bra tagline – eller slogan – många gånger ett mycket kraftfullt och unikt varumärkesbyggande verktyg.

Det gäller i lika hög grad på individnivå.

En träffsäker och unik tagline hjälper andra att snabbt forma sig en bild av dig, lagra dig lättillgängligt i minnet och relatera till dig på ett emotionellt plan (läs även Miccos inlägg Hjärnan gillar slogans).

På basis av de sex punkterna ovan, investera i att ta reda på ditt professionella rykte och utforma sedan en mening som sammanfattar ditt professionella rykte på ett sätt som fångar det du står för. En mening som förklarar vad du bidrar med, inte vad du är (alltså inte din titel); en mening som visar vem du är och vad du vill med ditt jobb – din ambition eller ditt syfte.

För en dansk entreprenör och författare som vi arbetade med sammanfattade vi 10 andra personers uppfattning till följande komprimerade mening:

En passionerad inspiratör som med kärlek till livet briljerar i en explosion av idéer .

Kort sagt: En bra tagline kommer att inspirera andra och skapa uppmärksamhet kring din person, men också hjälpa dig att fatta rätt yrkes- och kärriärbeslut.

Alltså, ta reda på ditt existerande professionella rykte. Fråga dig sedan vad du brinner för, hur du inspirerar andra, och vilka ambitioner du har. Bestäm dig därefter för hur du skall skapa förväntan och mening. Och låt slutligen allt sammanfattas i en modig, kreativ, individuell tagline.

Gör meningen till ditt mantra.

Och ditt personliga varumärke kommer att lyfta.

Per Frykman räknas som en av pionjärerna inom personal branding i Sverige. Under åren har han med sitt engagemang, sin nyfikenhet och sina drömmar hjälpt hundratals människor och företag att växa.

Per Frykman har skrivit tre böcker, bl.a. Myten om den effektiva rekryteringen, som nominerades till bästa personal- och ledarskapsbok 2005, och Du – ett varumärke, som han skrivit tillsammans med Karin Sandin. På bloggen Du – ett varumärke delar han regelbundet med sig av sin kunskap och sina erfarenheter.

_

Relaterat:

Kommentarer

20 svar till ”Ta ditt personliga varumärke på allvar – det är din främsta tillgång”

 1. Profilbild för Per Vikström

  Inspirerande och intressant. Blir till att hitta just den Meningen som beskriver en. Låter lättare än vad jag tror att det verkligen är… 🙂

 2. Profilbild för Hugo

  Det här med att nå självinsikt kommer inte alltid som ett brev på posten. Blir liksom aldrig helt smärtfritt med varken kvalitativa och kvantitativa undersökningar.

  Hur som helst, tack för ett både intressant och hjälpsamt inlägg (som passande nog kom samtidigt som jag skriver en uppsats i ämnet).

 3. Profilbild för Per Frykman

  Det bästa och enklaste är att ta hjälp av din professionella omgivning – ta reda på ditt professionella rykte, då kommer resten nästan automatiskt.

 4. Profilbild för Sbeastian Toro
  Sbeastian Toro

  Grymt bra inlägg!
  Markerar och kommer återkomma till det här i framtiden för att inspireras!
  Klockrent!

 5. Profilbild för Charlotte da SIlva

  De flesta har en egen uppfattning om sig själva som de inte vill rucka på alternativt inte inser att den kan vara fel. Om människor lyssnade in sin omgivning bättre så skulle vi se fler framgångsrika ledare. För vad spelar det för roll att du tycker att du är ödmjuk, rättvis och inspirerande om dina medarbetare tycker något annat. Tack för ett mycket bra och inspirerande inlägg.

 6. Profilbild för Morris Packer

  Spännande artikel. Och besvärlig. För nu måste jag finna min egen ”mening”. Och tvivlar på att jag kan sätta den utan hjälp.

  Men tack för insikten.

 7. Profilbild för Per Frykman

  Jag håller med om att det är svårt utan hjälp om man tänker som på vårt sätt – ditt professionella rykte i en mening. Men självklart så kan du skapa någon form av egen mission statement utan hjälp. Varför vi fastnat för att ta fram det professionella ryktet i en mening var att vi gör redan analysarbetet och en sammanställning och detta blir liksom slutklämmen på arbetet. Vi såg hur många möjligheter detta skapade.

 8. Profilbild för AnnaBoman

  Jomenvisst allt handlar till syvende o sist om dig, individen! Och lika viktigt i jätteföretag, vilket naturligtvis i sig är en utmaning: att se individen i massan av individer! Tack för ett alldeles utmärkt inlägg!! Klokheter man blir glad utav 🙂

 9. […] Per hos Micco om personliga varumärken […]

 10. Profilbild för Marcus Hanser

  Nja, en sak är viktigt…framför allt i internationella kontakter…du är en människa och inte ett varumärke. Det gäller att ha med något av den paletten också. Inte bara en passionerad arbetsmyra. Det kan annars bli lite läskigt för en hel del med latinskt ursprung samt i mellanöstern. De har logik, tro inget annat, men vet att man diskuterar hellre med en människa som man kan lita på och känna för, än en strömlinjeformad-konsult-pilot från ngt MBA-hangar i USA.

 11. […] man relatera sig till personliga varumärken i bolaget? Blues svar på detta överensstämmer med Per Frykmans gästinlägg på Miccos blogg ,att man ska bli bättre på att låta personliga varumärke växa och att hitta former att […]

 12. Profilbild för Per Frykman

  Hej Marcus
  Att känna passion för det man gör innebär ju inte att man är en ”strömlinjeformad konsult-pilot”. Jag möter massor av passionerade människor i helt vanliga jobb i Sverige och blir glad när jag möter dem. De inspirerar mig att bli kund och det är också en viktig aspekt.

 13. […] om du är japan eller svensk, ditt beteende är lika förutsägbart – 6,948 viewsTa ditt personliga varumärke på allvar – det är din främsta tillgån… – 6,885 viewsVarumärkets nya roll i sociala medier – 6,480 viewsVarför ditt syfte är […]

 14. […] möjligt mellan personliga varumärken och företagets varumärke. Reflektion är sunt. Eller som Per Frykman skriver: ”Hur ska vi kunna utveckla starka kund- och affärsrelationer om vi inte vet hur vi […]

 15. […] möjligt mellan personliga varumärken och företagets varumärke. Reflektion är sunt. Eller som Per Frykman skriver: ”Hur ska vi kunna utveckla starka kund- och affärsrelationer om vi inte vet hur vi […]

 16. […] möjligt mellan personliga varumärken och företagets varumärke. Reflektion är sunt. Eller som Per Frykman skriver: ”Hur ska vi kunna utveckla starka kund- och affärsrelationer om vi inte vet hur vi […]

 17. […] som är viktigt för entreprenörsbaserade företag, som båda dessa herrar jobbar i. Så här skriver Per Frykman: Vi är mitt i en återgång till allt mer personliga relationer (om än ofta virtuella sådana). […]

 18. Profilbild för Per Robert Öhlin

  Lysande tänkt!

  Nu kan du testa ditt personliga varumärke på:

  http://detstoramärkestestet.com

 19. […] Att profilera sig som dessa personer gör kallas för att jobba med sitt personliga varumärke. Och det är något som är viktigt för entreprenörsbaserade företag, som båda dessa herrar jobbar i. Så här skriver Per Frykman: […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress