Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Vad Micco missat om varumärkesbyggande

Gästinlägg av Thomas Lundqvist

Ett starkt varumärke består av en mängd olika delar. Om du följt Micco och den här bloggen under en tid så har du i mitt tycke fått alla viktiga aspekter serverade. Utom en: Hur skall du hitta rätt person att utföra de där stordåden, alltså göra både anställda och köpare lyriska samt se till att du säljer mer lönsamt?

Det är så klart svårt. Mycket svårt. Men jag tror att jag kan hjälpa dig. Jag har nämligen identifierat fem punkter som jag är övertygad om är avgörande om du skall lyckas rekrytera rätt person (punkterna fungerar så klart lika bra i alla andra branscher som är beroende av människor som kan lösa problem):

 1. ”Hire for attitude and train for skills.”
  Anställ en person med rätt attityd och utbilda henne eller honom med rätt kunskaper, istället för att anställa en person med rätt kunskaper men med fel attityd.
 2. Träffa några av slutkandidaterna tillsammans.
  I grupp förändras alla människor, vissa till det bättre andra till det sämre. Därför är det klokt att se vilket gruppbeteende respektive kandidat har innan du anställer.
 3. Ställ ipsativa frågor istället för öppna.
  Ställ frågor som tvingar till ett val. Det gör det svårare för kandidaten att reservera sig, eller svara med en helgardering, vilket ger dig ett betydligt bättre grepp om kandidatens personlighet och sätt att resonera. Därmed blir det lättare för dig att välja rätt.
 4. Titta framåt, inte i bakåt.
  Det är ingen slump att vindrutan på en bil är större än backspeglarna. Lägg alltså inte allt för mycket energi på och vikt vid respektive kandidats CV – vad de gjort förut. Fokusera istället din tankemöda på vad hon eller han kan göra tillsammans med dig i framtiden. Trots allt: Det är ju de framtida stordåden du vill åt.
 5. Var säker på att syftet är rätt.
  Fundera över vilket syfte du har med din verksamhet (bortom dina varor och tjänster) och anställ bara människor som delar det syftet. Ta m.a.o. reda på varför kandidaterna vill arbeta hos och med dig, innan du gräver ner dig i vad de skall göra och hur de skall göra det. Eller för att citera Simon Sinek: “If you hire people just because they ca do a job they’ll work for your money. But if you hire people who believe what you believe they’ll work for you with their blood and sweat and tears.”

Dessa fem steg kommer markant att både förenkla rekryteringen och öka sannolikheten att du anställer rätt person. Och har du läst min bok Biologisk rekrytering vet du att framgångsrika företag som IKEA, H&M och Google gör på ungefär samma sätt.

Lycka till!

Thomas Lundqvist är civilekonom med bakgrund i McDonald’s-koncernen samt som VD för Close och Junibacken. Idag är han föreläsare och chefscoach både i Sverige och utomlands, och har dessutom hunnit författa fem böcker. Du kan läsa mer om Thomas på Brainscan och kontakta honom via mejl eller på 0708 570 550.

_

Relaterat:

Kommentarer

10 svar till ”Vad Micco missat om varumärkesbyggande”

 1. Profilbild för elwira kotowska

  Givande tips. Vill även tillägga att enligt mig, (som just nu letar efter jobb), framgångsrik rekrytering är mycket beroende på företagens tydlighet. Har ni lagt märke till hur få varumärken är tydliga med deras grundvärderingar? Och med sådana som känns trovärdiga och sanna?

 2. Profilbild för Thomas

  @elwira kotowska
  Håller med! Men de omnämnda företagen i inlägget är extremt tydliga. På T ex H&M uttrycker de så här:

  ”Men samtidigt, är det feta lönekuvert som är din drivkraft är vi nog inte rätt företag för dig. För som sagt ett bra förhållande handlar om bra balans och ömsesidig förståelse.”

  Tydligare kan det knappast sägas tycker jag!

 3. Profilbild för Claes

  I LIKE! Och känner igen.

  Bra! Se framåt, ha attityd, var nyfiken, utmana och lyssna!

 4. Profilbild för Thomas

  @Claes
  Tack Claes! Din sista mening sammanfattar hela inlägget. Egentligen kunde jag skrivit den raden!

 5. Profilbild för Annelie
  Annelie

  Kolla in

 6. Profilbild för Lilian Holm, Account on Us AB

  Strålande tips! 🙂
  Problemet för just mig i det läge jag är nu är att jag har för få kandidater…

 7. Profilbild för Thomas

  @Lilian Holm, Account on Us AB
  Det är ett problem som du delar med väldigt många arbetsgivare just nu! Bristen på talangfulla människor kommer dessutom att förvärras.

 8. Profilbild för dina friends olivia och viveka

  riktigt bra skrivet thomas! lycka till jobbet!

 9. Profilbild för Ann Cederhall
  Ann Cederhall

  Vilka bra rekommendationer – alltid lika intressant at faa ta del av dina tips. Tack! Ann

 10. […] Fem punkter som hjälper dig att rekrytera rätt person | The Brand-Man – Bra sammanställt – fem punkter för att rekrytera rätt. Jag lägger begreppet ipsativa frågor på minnet, visste inte att det jag försöker göra hade ett så fint namn ;)Kan självklart användas ”omvänt” av den som söker jobb, som tips för att hitta rätt chef. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress