Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Och Virgin borde sälja kondomer

Starka varumärken förknippas mer med en nytta eller egenskap än med en produkt. Apple är inte datorer utan ett varumärke som lovar en fantastisk användarupplevelse. BMW är inte en bil utan ett varumärke som lovar den ultimata körupplevelsen.

Att kunderna förknippar varumärket med en känsla, attityd eller upplevelse snarare än med ett objekt är förutsättningen för en emotionell relation mellan kund och varumärke. Men att associationerna är kopplade till en nytta eller egenskap har också den fördelen att varumärket är bättre rustat för att lansera produkter i nya kategorier.

Den företeelsen kallas för brand extension, varumärkesutvidgning, och används främst i syfte att bredda varumärkets kundbas (tänk iPod och iTunes) och för att skapa helt nya intäktsströmmar (tänk iPhone). I vissa fall kan brand extension även användas för att injicera ny styrka och energi till varumärket (tänk Caterpillar). Eller för att skapa sympati för varumärket genom att sammankoppla det med en god gärning (som när Piratpartiet vill lösa Sveriges blodbrist under devisen ”Sharing is caring” – läs intervjun här).

Förutsättningen för att lyckas är att den idé, nytta eller egenskap som varumärket associeras med kan, med bibehållen trovärdighet, överföras till den nya produktkategorin. Virgin finns i ett otal kategorier, från läsk och limousineservice till bröllopskläder och rymdresor, men är alltid ”Rebellen”. Caterpillar flirtar med så vitt skilda målgrupper som bygg- och anläggningsföretag respektive friluftsintresserade privatpersoner, men fokuserar alltid på ”utomhus, robust, stryktåligt”.

bk_jacketI fem års tid har New York-baserade TippingSprung genomfört en undersökning bland personer som arbetar med varumärkesutveckling och marknadsföring för att få synpunkter på bl.a. vilka brand extensions som är de mest lyckade, vilka som inte fungerar och vilka trender som förekommer.

Den senaste undersökningen presenterades den 7 januari i år. Den gav tummen upp för bl.a. BMW Performance Driving School (49,9% positiva), medan Burger King’s klädkollektion för män fick tummen ner (45,4% negativa).

Bland tidigare års favoriter finns Apple iTunes, Jeep barnvagnar, Caterpillar skor, Disney väggfärg och Madonnas barnbok ”The English Roses”.

Två av de tydligaste trenderna inom brand extensions är, enligt TippingSprung, ”den goda saken”, d.v.s. att allt fler företag söker sig till områden där varumärket kan associeras med en välgärning (tänk Dove Self-Esteem Fund), samt ”utbildning”, d.v.s. att ledande varumärken i allt större utsträckning använder sitt renommé som plattform för att sprida kunskap och färdigheter.

Men den kanske mest underhållande och intressanta delen av undersökningen är frågan om vilka varumärken som borde utvidgas och hur. Under de fem år som enkäten genomförts har en hel del tänkvärda förslag presenterats. Jag har valt ut 10 favoriter (fyll gärna på listan med egna förslag):

 • Ben & Jerry’s borde kunna erbjuda godis
 • Harley-Davidson skulle kunna lansera ett ölmärke
 • Thermos borde lansera isolerade utomhuskläder
 • IKEA ansågs ha potential att öppna en kafé- eller snabbmatskedja
 • Victoria’s Secret borde kunna lansera romantiska noveller
 • Volvo borde lansera bilbarnstolar
 • Fisher-Price borde öppna en dagiskedja
 • Nike borde börja med sportdryck
 • JetBlue borde lansera motsvarande markservice, TaxiBlue
 • Kleenex skulle vara en trovärdig nässpray

Personligen kan jag inte begripa att Acer tillåts sälja en Ferrari-laptop (som av vissa kritiker dessutom anses vara ”markedly slow”). Däremot skulle jag kunna tänka mig att pröva en skidvalla från Teflon.

Och varför säljer inte Virgin kondomer?

Kommentarer

4 svar till ”Och Virgin borde sälja kondomer”

 1. Profilbild för Claes

  Å ena sidan borde varje producent nischa sig och endast vara kvar i sitt ”segment”, men å andra sidan borde alla producenter göra extentioner på sitt varumärke för att få större marknad.

  Vilken väg är bäst? Finns det fler sidor?

  Svaret är väl som allt annat – finns inget som fungerar jämt, men mitt väl är nisch. I dagens enorma mediabrus där varje individ utsätts för ¨miljarder¨ intryck varje dag måste varje produkt/varumärke ha en tydlighet, enkelhet och renhet för att ligga bäst till i konsumentens panna.
  Likaså är brandextensions största fara degeneringen – varumärket blir uttjatat och generiskt, tappar helt enkelt trovärdigheten. Och vad är viktigast idag? Jo tydlighet och trovärdighet.

  Tydlighet och Trovärdighet. TT – har fått en ny innebörd 😀

 2. Profilbild för Anders Bromee
  Anders Bromee

  Å andra sidan gör Volvo redan bilbarnstolar….

 3. Profilbild för Micco

  @Anders Bromee
  Du har rätt. Det har jag missat helt.

 4. Profilbild för Matias Andres
  Matias Andres

  Först vill jag säga att denna blogg konkurrerar starkt med min flickvän om min uppmärksamhet, är otroligt glad att hitta en sådan fin källa av kunskap och intressanta tankar. Även äldre inlägg 🙂 När jag läste detta inlägg så blev jag påmind om min förvåning när jag hittade en korvbröd-påse hemma hos mamma med märket IKEA på, deras brand extension inom mat är på god väg antar jag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress