Hem

Micco Grönholm om varumärken & marknadsföring

Böcker och blogginlägg för semestern

Nu har jag tagit semester, både från jobbet och bloggandet. Jag är tillbaka i mitten av augusti, förhoppningsvis med nya funderingar kring företagande, marknadsföring, varumärkesarbete och reklam.

Till dess vill jag dela med mig av 30 lästips som jag har fått av mina vänner och bekanta, via bloggen samt på Twitter och Facebook.

Om du vill tipsa om en bra bok, ett läsvärt blogginlägg eller en intressant artikel gör du det lämpligen i en kommentar till det här inlägget. (Glöm inte: Sharing is caring.)

Jag hoppas att du får en riktigt solig och skön sommar!

BÖCKER:

Muminpappans memoarer. Muminpappan har skrivit ner berättelsen om sin stormiga ungdom när drontarna var mycket större, ovädren farligare och solskenet varmare än nu. Tipset kommer från @emeliehage och hon skriver: ”Läses på finlandsvenska i hängmattan – för alla åldrar.”

Citizen Marketers: When People are the Message. Boken är skriven av Ben McConnell och Jackie Huba, pionjärerna inom co-creation och customer-to-customer marketing. Den är tämligen lättläst och innehåller många mycket intressanta case. Tipset kommer från Docent Johan Anselmsson.

Den glömda trädgården. Det är en romantisk, gripande och oavbrutet spännande bok. Handlingen utspelas på flera olika tidsplan parallellt. Tipset är från @PernillaFyhr: ”En gåtfull historisk roman, skickligt berättad.”

Just Kids. Vi förflyttas till New York i början av 1970-talet och får möta en intressant och spännande värld, befolkad av bl.a. Janis Joplin, Jim Morrison, Andy Warhol, Bob Dylan och Tom Verlaine. Tipset fick jag från @Reklamhoran som skrev: ”Jag tjatar och tjatar om Just Kids av Patti Smith för att hennes språk är lika magiskt som hennes liv intressant.”

Vår tids rädsla för allvar. Boken är skriven av filmaren Roy Andersson och gavs ursprungligen ut i två omgångar, 1995 och 1997, av Göteborgs Filmfestivals tidning Filmkonst. Tipset kommer från @olacarlberg och han skriver: ”Titeln säger det mesta.”

The Decision Book. Tipset kommer från @prohlin (Per Robert Öhlin). Han skriver: ”Hur handskas du med ett dilemma? Hur vet du att du siktar mot rätt mål? När bör du fatta viktiga beslut? (Så snabbt som möjligt.) Varför är det bäst att inte ha några förväntningar? Och lär du dig av dina misstag? Dessa och fyrtiofem andra gåtor får sina eleganta svar genom femtio enkla modeller, alla tydligt illustrerade. Läs den, jag lovar att du blir klok som en bok.”

Det biologiska ledarskapet. Vårt biologiska arv kan vi i inte ändra på och därför är det klokt att utgå från det i sitt ledarskap. Det kallar författaren Thomas Lundqvist för ”biologiskt ledarskap”, och beskriver hur du med det som utgångspunkt kan bli mer effektiv i din rekrytering, kommunikation, försäljning och i ditt sätt att motivera andra. Boken ifrågasätter en hel del gamla ”sanningar” och ger tankeställare till alla ledare som vågar se sitt ledarskap ur ett nytt perspektiv.

Eat, pray, love: One woman’s search for everything. Boktipset kommer från @kwiden som kort och gott konstaterar: ”Bäst alla kategorier.”

Who says elephants can’t dance? Tidigt år 1993 tog Lou Gerstner över rodret på IBM. Han hamnade mitt i ett extremt decentraliserat, globalt företag på gränsen till konkurs. Några år senare hade han genomfört den kanske mest omfattande och framgångsrika ompositioneringen av ett b2b-företag någonsin. Tipset kommer från @DavidAaker som skriver: ”The book with the most branding insights that I have read.”

The emotional brain. Det här är den andra boken om neurovetenskap och känslor på senare tid (den första var Antonio Demasios Descartes’ Error: Emotion, reason and the Human Brain). I boken förklaras mycket av det vetenskapen klarlagt på senare tid om känslor, inlärning och beslut. Tipset kommer från @niklas_bndssn.

Med uppenbar känsla för stil. Ännu ett tips av @prohlin (Per Robert Öhlin): ”Den här boken hade samma effekt på mig som om jag ställde mig i en iskall dusch en stekhet dag – både chockartad och uppfriskande. I boken presenteras en bild av mannen som en person som måste kunna behärska sig själv, som är obrottsligt lojal mot sina egna, beredd att offra sig för något större och ädlare än den egna personen. En person som förstår sin plats i den interna hierarkin och som hyser ett öppet förakt för svaghet. Boken handlar om det manliga våldet och den bild av manlighet som unga pojkar fostras till. Därtill fantastiskt välskriven.”

Slash. Så fort Slash kunde sätta ihop några ackord och solon kände han att han ville vara med i ett rockband, och tillsammans med fyra likasinnade blev drömmen verklighet: Guns N’Roses. I boken berättar han bl.a. om hur de överlevde galna turnéer, hur de överlevde sig själva och hur allt sedan föll isär. Tipset fick jag av @aklintesten som skrev: ” En helt galen livsberättelse.”

Drive: The surprising truth about what motivates us. Det här är en bok som kommer att förändra ditt sätt att se på företagande och ledarskap. Ett litet smakprov får du i författaren Daniel Pinks TED-tal. Tipset kommer från @growlearn (Mattias Seger).

Den gåtfulle fotografen. Tipset kommer från @bjorn_lindell som intygar: ”Gillar man deckare är boken perfekt för hängmattan.”

Quest: The essence of humanity. Ytterligare ett tips av @prohlin (Per Robert Öhlin), motiverat så här: ”Många har försökt lösa den eviga frågan om vad som skiljer människan från djuren. Vetenskapsmän, filosofer och religiösa sökare har sökt efter den gen som i ett slag ska förklara varför människan nått en sådan fördelaktig (och destruktiv?) position gentemot resten av den levande världen. Charles Pasternak, biokemist tillika grundare och chef för Oxfords International Biomedical Centre, tror inte att det existerar någon sådan gen. Istället menar han att det är människans förmåga att söka sig bortom sina omedelbara behov som kännetecknar den mänskliga naturen. Pasternak, som f.ö. är brorson till Boris Pasternak som skrev Doktor Zjivago, rör sig gränslöst över vetenskap, filosofi, religion och konst. Quest är en storslagen bok som kulminerar i det sista kapitlet.”

_
BLOGGINLÄGG (OCH ARTIKLAR
):

Jack @kwasbeb Werner har skrivit en serie riktigt intressanta och oftast minst lika underhållande blogginlägg om Internets Största Mysterier.

Med hjälp av Doktor Niklas Bondesson och Docent Johan Anselmsson har jag skrivit om varför konsumenter väljer ett visst varumärke framför ett annat, varför företag gör det och vad som krävs för att bygga ett starkt varumärke.

@JoakimThorn tipsar om blogginlägget Rest In Peace Marketing: I Never Really Liked You Anyway. (Inlägget är skrivet av Michael Stelzner, grundare av Social Media Examiner och författare till boken Launch.)

På bloggen As Good as it gets berättar @ulrikagood om när BP Group ger ett skolexempel på hur man inte lever som man lär.

@jgradvall föreslår att du skall läsa McCann’s The Truth About Youth (PDF).

@TrulyTherese tycker att Jerry Silfwers inlägg om kidnappning av bloggare är läsvärt. (Jag instämmer.)

Här på The Brand-Man har Raoul Galli gjort ett högintressant (och lite skrämmande) Nedslag i reklameliten.

@JohanHedberg har tipsat om en artikel i Business Week: The Rise and Inglorious Fall of Myspace.

På bloggen Service Co-Creation sågas idéskapandet i grupp: Group Brainstorming is fun… but kills good ideas!

Mats Rönne, @saltis99 på Twitter, tipsade om inlägget 10 ways marketing has changed forever.Jag har lanserat en idé om Varumärkets 4S.

@haah68 föreslår att du skall läsa inlägget Versus what??? på bloggen Marcom-by-thought.

SvD kultur har Håkan Lindgren skrivit tänkvärt under rubriken Information en uttjänt metafor för världen.

Jeanette Fors-Andrée har på sin egen blogg funderat kring Det sociala samspelet på Facebook.

Avslutningsvis tyckte jag mycket om att läsa Martin Karlssons gästinlägg: Bortskämd i valmöjligheternas förlovade land. Det tänker jag läsa om på iPad:en i sommar.

_
(Hittade du inget som kändes spännande, kika på förra årets Lästips för hängmattan och Höstens höjdare.)

_

Relaterade inlägg:

Kommentarer

10 svar till ”Böcker och blogginlägg för semestern”

 1. Profilbild för Micco

  Själv har jag laddat med Anders Jallai’s Spionen på FRA och Landsförrädaren inför turkietresan – två spionthrillers som jag har rätt så höga förväntningar på.

 2. Profilbild för Hans Ahlborg

  Tackar för bra tipslista, nu har jag att göra i sommar!
  Må solen lysa varmt och skönt på dig i sommar!

 3. […] 26 juni, 2011 Tags: bloggosfären entreprenör lästips säkerhet samhälle socialmedia tips TwitterLästips: Böcker och blogginlägg för semestern | The Brand-Man Micco har sammanställt en så omfattande, genomarbetad, makalös lista på lästips inför […]

 4. Profilbild för Mats
  Mats

  Ett tips som precis är publicerat (jag har beställt den men ännu inte läst den): WARC och IPA har gjort en uppföljare till ”Marketing in the era of accountability”. Den nya heter ”New models of marketing effectiveness”. Borde vara given läsning för alla seriösa marknadsförare. Mer info finns här: http://www.warc.com/Pages/Store/ProductInfo.aspx?ProductID=889

 5. Profilbild för elwira kotowska

  Tack Micco för bra tips! Hoppas du får en riktig skön sommar. Själv ska försöka hitta tid att läsa ”The Art of Immersion: How the Digital Generation Is Remaking Hollywood, Madison Avenue, and the Way We Tell Stories” av Frank Rose.

 6. Profilbild för Christina Mårlid
  Christina Mårlid

  Jag vill också tipsa om en bok, The female brain, av Louann Brizendine. En bok som berättar om vad som händer, och då menar jag bokstavligt, i kvinnans hjärna under hennes livstid.Från den lilla flickan till den gamla damen. En bok som rekommenderas både till kvinnor (för att förstå sina egna reaktioner) och för män så att de förstår varför mödrar/fruar/döttrar beter sig som de gör!
  En trevlig sommar till er alla!

 7. Profilbild för Ulrika Hall

  Tack Micco för en bra tips lista!
  Här är ett tips på en film för regniga dagar ”Inside Job” från 2010, en dokumentär som avslöjar sanningen bakom 2008 års globala finanskris. Genom grundligt grävande visar filmen vad som låg bakom finans-krisen och hur den hade kunnat undvikas http://cdon.se/film/inside_job_(2010)-13792453

 8. Profilbild för Raoul Galli
  Raoul Galli

  Tack Micco! För den som i sommar reser ut i världen eller enbart i tanken, vill jag rekommendera den färska boken Café du Monde av min tidigare handledare, professor Ulf Hannerz: http://www.svd.se/kultur/litteratur/njutningsfull-kulturanalys_6274146.svd

 9. Profilbild för Per Robert Öhlin

  Inspirerande sammanställning, Micco. Här är ytterligare ett boktips:

  Obliquity, av John Kay.

  Kay är en av de få ekonomer som förstår sig på kreativa processer och kaosteori. I sin bok beskriver han sex typiskt kreativa attityder för att bättre lösa utmanande problem och gripa sig an livet i stort. Kay menar att målsättningar bäst nås genom att angripas indirekt, istället för direkt som brukligt är.

  I boken ger han övertygande exempel på att de mest vinstgivande företagen inte är de som i första hand jagar vinst, att de mest välbärgade människorna inte är de som är mest materialistiska, och att de lyckligaste människorna inte strävar efter att bli lyckliga, utan snarare uppnår lyckan som en biprodukt av något annat, betydligt mer svårgripbart:

  Mening.

  Ha en skön sommar.

 10. Profilbild för Micco

  Under mina första två semesterveckor, som jag tillbringade med familjen i solen i Side (Turkiet), lyckades jag plöja igenom fem böcker.

  Spionen på FRA och Landsförrädaren, båda av Anders Jallai, är otäckt sannolika spionthrillers i vilka huvudpersonen Anton Modin avslöjar sanningen bakom två av Sveriges största hemligheter: Ubåtskränkningarna på 1980-talet respektive mordet på Olof Palme. (En inte allt för vågad gissning är att den aviserade tredje boken i trilogin om dykaren, piloten och f.d. SSI-agenten Anton Modin kommer att handla om Estoniakatastrofen.) Om du gillar spionthrillers och konspirationsteorier är de här böckerna måsteläsning.

  I Den döende detektiven, av Leif GW Persson, löser den numera pensionerade polisen-som-kan-se-runt-hörn Lars Martin Johansson ett preskiberat, vedervärdigt pedofilmord från sjuksängen. I god GW-anda är boken realistisk (trots en serie osannolika tillfälligheter), bladvändar-driven och kryddad med härligt rå humor. Att Johansson kommer att lösa fallet fattar såväl karaktärerna i boken som läsaren, men frågan är: Vad gör man med den skyldige?

  Inför förra årets semester förmedlade jag ett tips om Anders Roslunds och Börge Hellströms andra kriminalroman Box 21. Nu har jag läst både den och författarparets tredje bok Edward Finnigans upprättelse (deras första bok heter Odjuret). Box 21 är en grym historia om människohandel i Sverige, om när brottsoffer blir brottslingar, om skuld och hämnd; lika skrämmande som spännande läsning. I Edward Finnigans upprättelse nystas en mystisk historia upp, i skuggan av den moraliska frågan om dödsstraffets berättigande; en intelligent bok med en ovanlig intrig om vem som egentligen är brottsling och vem som är offer.

  Mycket nöje!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

drivs med WordPress